Generalul Jacques Langlade de Montgros a fost numit la conducerea serviciilor militare franceze de informaţii (DRM), în urma destituirii directorului precedent, din cauza unor lipsuri privind invazia Ucrainei de către Rusia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Numirea fostului comandant al regmentului I de husari paraşutişti (2010-2012) a fost dezvăluită miercuri de către săptămânalul Le Point.

Lumea închisă a spionajului nu-i este străină generalului Langlade de Montgros, care a fost detaşat în perioada 2007-2010 la Biroul cabinetului ministrului Apărării însărcinat cu relaţiile cu serviciile de informaţii din minister, la momentul înfiinţării Coordonării Naţionale a Informaţiilor, în 2008.

El a fost apoi şeful Biroului de Informaţii al Centrului de Planificare şi Comandament al Operaţiunilor (CPCO) din 2015 în 2017, după care a fost numit la Celule de Operaţiuni -Relaţii Internaţionale a cabinetului ministrului Apărării Florence Parly.

El a comandat a !1-a Brigadă de paraşutişti de la Toulouse din 2019 în 2021, după care a preluat conducerea Misiunii Uniunii Europene (UE) în Republica Centrafricană până în 2022.

El era totodată inspector la Inspecţia Forţelor terestre.

Noul director al spionajului militar francez urmează să preia şantierul transformării DRM, lansat în urmă cu peste un an, vizând o adaptare a spionajului militar francez la intensificarea crizelor şi la masa exponenţială de date de prelucrat.

El îl înlocuieşte pe  Éric Vidaud, numit în post în vară, de la Comandamentul Operaţiunilor Speciale (COS).

El a fost numit în urma unui scandal care a făcut vâlvă în comunitatea militară.

La începutul lui martie, la puţin timp după invazia Ucrainei de către forţăele ruse, şeful Statului major interarme, generalul Thierry Burkhard, a recunoscut divergenţe de analiză între francezi şi americani cu privire la o posibilă ofenisivă rusă în Ucraina.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.