Miniştrii de Externe din statele membre G7 condamnă joi, ”cu cea mai mare fermitate”, arestarea de către Belarus a jurnalistului din opoziţie Roman Protasevici şi a partenerei sale Sofia Sapega şi cer ”eliberea imediată şi necondiţionată” a acestora şi a celorlalţi jurnalişti şi deţinuţi politici din ţară, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şefii diplomaţiilor statelor membre G7 - Canada, Franţa, Germania, Italia Japonia, Regatul Unit şi Statele Unite - şi al Uniunii Europene (UE) denunţă, într-un comunicat, ”punerea în pericol a securităţii pasagerilor şi echipajului” avionului Boeing aparţinând Ryanair, deturnat către Minsk, care reprezintă o ”atingere gravă a reglementărilor aviaţiei civile”.

Ei denunţă de asemenea un ”atac grav împotriva libertăţii presei”.

”Ne intensificăm eforturile, prin impunerea unor noi sancţiuni, pentru ca autorităţile belaruse să răspundă pentru faptele lor”, anunţă ei.

Miniştrii cer Organizaţiei Internaţionale a Aviaţiei Civile (OACI), care se reuneşte joi, să ”răspundă de urgenţă acestei provocări la adresa reglementărilor şi normelor sale”.

”Vom folosi toate instrumentele pe care le avem la dispoziţie pentru ca regimul” preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko ”să dea socoteală”, ameninţă, într-un mesaj postat pe pe Twitter, ministrul britanic de Externe Dominic Raab, în contextul în care Regatul Unit, care prezidează acest an G7, se pregăteşte să găzduiască summitulm şefilor de stat şi de guverne începând de la 11 iunie, la Cornwall, în sud-vestul Angliei.

Aleksandr Lukaşenko a provocat indignarea Occidentului după ce a trimis duminică un avion de vânătoare de tip MIG-29 să intercepteze avionul Ryanair, care asigura o legătură între două state membre UE, de la Atena la Vilnius, la bordul căruia se aflau jurnalistul disident belarus Roman Protasevici şi partenera sa Sofia Sapega, care au fost arestaţi.

Lukaşenko a sfidat Occidentul şi a dat asigurări miercuri în faţa unor demnitari, în urma unui val de condamnări şi unei noi serii de sancţiuni impuse de UE regimului pe care-l conduce din 1994, că a acţionat ”în mod legal”.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.