Furtuni severe au lovit zone din estul Australiei, sâmbătă, aducând ploi abundente, grindină de mari dimensiuni şi vânt puternic, la câteva zile după ce o altă furtună a afectat regiunea, de Crăciun, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un front de vreme severă este prognozat să se întindă pe mai mult de 1.000 de kilometri, de la Port Macquarie în statul New South Wales până la Rockhampton în Queensland, iar sudul Queensland este aşteptat să se confrunte cu partea cea mai rea a furtunii.

”Intrăm într-o altă perioadă activă a furtunilor”, a declarat, într-un briefing de presă, David Grant, de la Biroul de Meteorologie. ”Există potenţial pentru noi furtuni foarte periculoase, izolate”, a arătat el.

În unele regiuni au căzut, sâmbătă dimineaţă, în două ore, circa 110 milimetri de ploaie, cam cât într-o lună, fiind observată şi grindină de până la şase centimetri. Vremea rea este aşteptată să continue şi în noul an.

Două persoane au fost transportate la spital din cauza fulgerelor, una în timp ce se afla în maşină, iar cealaltă într-un excavator.

Furtunile vin după fenomenele meteorologice severe din 25 şi 26 decembrie, care au ucis 10 persoane şi au oprit alimentarea cu electricitate pentru zeci de mii de persoane în est, şi după Ciclonul Jasper, care a provocat, în cursul acestei luni, inundaţii şi pagube pe zone extinse.

Vara din Australia, care durează din decembrie până în februarie, este sub influenţa fenomenului El Nino, care poate cauza fenomene extreme, de la incendii de vegetaţie la cicloane şi secetă prelungită.

Circa 28.000 de proprietăţi sunt încă fără electricitate şi cele mai recente furtuni vor împiedica încercările de reconectare, a declarat prese premierul statului Queensland, Steven Mile.

În timp ce Queensland se confruntă cu a doua furtună majoră într-o săptămână, un val de căldură intens mătură nordul şi vestul Australiei. În Marble Bar, un vechi şi îndepărtat oraş minier din nord-vestul statului Western Australia, temperaturile sunt aşteptate să ajungă, sâmbătă, la 49 de grade Celsius.

În sud-est, inclusiv la Sydney, vremea va fi blândă, duminică, atunci când cel mai mare oraş din Australia se pregăteşte pentru sărbătorirea Anului Nou. Zeci de mii de persoane sunt aşteptate să se înghesuie în cele mai bune locuri din port pentru a vedea celebrele artificii care marchează trecerea în noul an.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.