Furtuna Franklin în Republica Dominicană a provocat moartea unei persoane şi a avariat peste 500 de locuinţe, au anunţat miercuri autorităţile, menţinând în stare de alertă roşie 25 din cele 32 de provincii ale ţării, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"O persoană s-a aruncat în torent în timp ce încerca să traverseze înot", a declarat directorul Centrului de operaţiuni de urgenţă (COE), Juan Manuel Mendez, în cadrul unei conferinţe de presă.

Ploile, care au început să cadă de marţi, au provocat inundaţii. Potrivit unui bilanţ întocmit miercuri seara de COE, 547 de case au fost avariate şi 351 de persoane au fost relocate.

Marţi, autorităţile din Republica Dominicană declaraseră 25 din cele 32 de provincii în stare de alertă roşie şi suspendaseră "activităţile profesionale şi educaţionale" pentru a evita accidentele.

Cea mai mare parte a furtunii a trecut, dar va continua să plouă în următoarele ore, potrivit centrului meteorologic al ţării.

Preşedintele Luis Abinader a ordonat revenirea la normal începând de joi: "Şcolile şi toate activităţile comerciale şi industriale trebuie să fie deschise".

Joi, autorităţile au anunţat că vor evalua amploarea pagubelor "nu doar la nivel de (infrastructură), ci şi la agricultură". De asemenea, ele vor analiza ce fonduri pot fi alocate pentru a repara pagubele şi a ajuta victimele.

Invocând "ploi torenţiale", Biroul Naţiunilor Unite pentru coordonarea afacerilor umanitare (Ocha) a precizat că "partenerii săi au prepoziţionat stocuri şi lucrează la identificarea familiilor celor mai vulnerabile".

În Haiti, care împarte insula Hispaniola cu Republica Dominicană, "agenţia haitiană de protecţie civilă a emis mesaje de avertizare pentru populaţie (...). ) Organizaţiile umanitare au prepoziţionat, de asemenea, provizii (adăposturi) în mai multe regiuni ale ţării, inclusiv ŕ Anse ŕ Pitre, în sud-est, care se aşteaptă să fie cea mai afectată zonă", potrivit comunicatului Ocha, care subliniază că "insecuritatea în zonele afectate de violenţe între bande ar putea crea dificultăţi de acces".  

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.