Fostul vicepreşedinte american Mike Pence a efectuat joi o vizită în Ucraina, în semn de susţinere a Kievului în războiul împotriva Rusiei, în contextul în care candidaţii republicani la preşedinţia Statelor Unite, în 2024, au poziţii diferite cu privire la rolul Americii în acest război, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pence s-a întâlnit în privat cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, la palatul prezidenţial din Kiev.

El i-a spus că este mai hotărât ca oricând să susţină Ucraina.

Pence a vizitat, la Kiev, un centru de îngrijire a copiilor din teritorii ocupate sau care au fost deportaţi în Rusia, a adus un omagiu la Zidul Apărătorilor Căzuţi ai Ucrainei şi a vizitat Biserica ortodoxă Sf. Mihail.

El s-a oprit, în cursul vizitei, în trei oraşe şi sate - Bucea, Irpin şi Moşun  -, la periferia Kievului, avariate puternic în bombardamente şi unde s-au comis atrocităţi împotriva civililor în timpul ocupaţiei ruse, în 2022, unde s-a întâlnit cu locuitori şi a depus flori la memoriale ale victimelor războiului.

”Poporul american se roagă împreună cu voi, vă susţine în Ucraina”, le-a spus unor familii cu care s-a întâlnit la Irpin.

Fostul vicepreşedinte susţine puternic ajutorul american al Ucrainei împotriva invaziei ruse, argumentând că acest lucru este în interesul Americii.

Această susţinere a creat o prăpastie între candidaţii republicani în alegerile prezidenţiale din 2024.

Fosta guvernatoare a statului South Carolina Nikki Haley şi fostul senator din acest stat Tim Scott pledează în favoarea unei susţineri a Ucrainei, în timp ce fostul preşedinte american Donald Trump şi guvernatorul statului Florida, Ron DeSantis, care se află în fruntea sondajelor în alegerile primare, pun în dicuţie ajutorul american.

Pence nu se află la prima sa vizită în Ucraina de la invazia rusă.

În martie, cu mult timp înainte să-şi anunţe candidatura la preşedinţie, Pence a efectuat o vizită la frontiera ucraineană şi s-a întâlnit cu refugiaţi din calea războiului.

Ambele vizite au fost organizate de Samaritan’s Purse, o organizaţie de caritate evanghelică americană, condusă de către pastorul Franklin Graham. Atât fostul vicepreşedinte, cât şi soţia sa, Karen, au făcut voluntariat în cadrul acestei organizaţii.

Războiul rus devastează Ucraina de un an şi patru luni.

Kievul a lansat la începutul acestei luni o contraofensivă, în timp ce Rusia se resimte în urma unei rebeliuni a grupării paramilitare ruse Wagner, în weekend, cea mai mare sfidare a autorităţii preşedintelui rus Vladimir Putin în cei peste 20 de ani de când se află la putere.

Pence a avertizat că este posibil ca Rusia să nu se oprească în Ucraina şi că ar putea ameninţa state membre NATO, ceea ce ar obliga America să trimită trupe.

”Nu vă amăgiţi. Acesta nu este războiul Americii. Dar dacă ne clătinăm în angajamentul nostru de a furniza ajutoare poporului Ucrainei pentru a-şi apăra libertatea, fiii şi fiicele noastre ar putea să fie chemaţi să ne apere ţara”, avertiza el, în februarie, într-un discurs la Universitatea din Texas, la Austin, la împlinirea unui an de la invazia rusă a Ucrainei.

Pence l-a catalogat pe Putin drept un ”criminal de război” şi a subliniat că ”nu există loc pentru apologeţii lui Putin în Partidul Republican”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.