Fostul premier conservator spaniol Mariano Rajoy a negat în Parlament că ar fi ştiut, pe când se afla la putere, despre o presupusă spionare a fostului trezorier al Partodului Popular (PP), Luis Barcenas, care deţinea documente compromiţătoare, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”N-am ştiut niciodată de existenţa acestei operaţiuni (...). Nu am dat nicio instrucţiune”, a declarat luni Mariano Rajoy, audiat într-o comisie parlamentară de anchetă.

În acest scandal rocambolesc - denunit ”Kitchen” -, justiţia suspectează o spionare ilegală a fostului trezorier al partidului lui Mariano Rajoy, Luis Barcenas, din cauză că acesta se afla în posesia unor documente compromiţătoare despre mai mulţi membri ai Guvernului şi partidului.

Justiţia încearcă să stabilească dacă această operaţiune a poliţiei a fost cerută de către ministrul de Interne al lui Mariano Rajoy de la acea vreme, Jorge Fernandez Diaz, inculpat în acest dosar.

Iritat, Mariano Rajoy le-a cerut deputaţilor ”să prezinte probe care să arate că ministrul de Interne a participat la această operaţiune”.

Ancheta cu privire la operaţiunea Kitchen este unul dntre numeroasele dosare deschise de justiţia spaniolă, în urma unor percheziţii efectuate după arestarea în 2017 a fostului comisar José Manuel Villarejo, care ar fi înregistrat numeroşi politicieni şi economişti fără ca aceştia să ştie.

”Nu-l cunosc pe José Manuel Villarejo (...). N-am stat niciodată de vorbă cu el”, s-a apărat fostul premier.

O convorbire depusă la dosar între comisarul Villarejo şi informatorul operaţiunii Kitchen sugerează că Barcenas deţinea, de asemenea, documente compromiţătoare despre Mariano Rajoy, premier în perioada 2011-2018.

”Luis Barcenas şi José Manuel Villarejo au probleme grave la tribunal. Ei se apără (...) şi, cum au dreptul să mintă, spun ce vor”, a declarat Mariano Rajoy.

Luis Barcenas se afla în centrul anchetei în dosarul ”Gürtel”, un scandal de finanţare ilegală în care PP a fost condamnat, în mai 2018, antrenând, câteva zile mai târziu, răsturnarea lui Mariano Rajoy de la putere în Camera Deputaţilor.

Ajuns la putere după această răsturnare, Partidul Socialist (PSOE) al actualului premier Pedro Sanchez şi aliatul său Podemos (stânga radicală) au obţinut deschiderea unei anchete parlamentare în dosarul ”Kitchen”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.