Moscova confirmă joi arestarea în Italia a fiului unui oficial rus de rang înalt, guvernatorul regiunii ruse Krasnoiarsk Aleksandr Uss, Artiom Uss, la cererea Statelor Unite, într-un dosar de vânzare ilegală de tehnologie americană unor întreprinderi de armament din Rusia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ambasada Rusiei în Italia anunţă într-un comunicat că Artiom Uss, fiul guvernatorului regiunii siberiene Aleksandr Uss a fost arestat luni pe Aeroportul Malpensa, la Milano.

Justiţia americană a anunţat luni inculparea a zece persoane, pe care le acuză că au vândut tehnologie americană Rusiei, iar o parte a acestor tehnologii sunt folosite, acuză Washingtonul, pe câmpul de luptă în Războiul rus din Ucraina.

Artiom Uss este acuzat, alături de alţi patru ruşi şi de doi brokeri venezueleni de petrol, de faptul că a cumpărat din Statele Unite componente electronice destinate echipării unor avioane, radare sau rachete şi că le-a revândut unor întreprinderi de armament ruseşti - ocolind astfel sancţiunile în vigoare impuse Rusiei din cauza Războiului rus din Ucraina.

Această reţea este suspectată de faptul că a folosit aceeaşi firmă paravan cu scopul de a transfera sute de milioane de barili de petrol venezuelean în Rusia şi în China.

Alt suspect rus, în acest dosar, Iuri Urehov, a fost arestat luni în Germania, potrivit Washingtonului.

Departamentul american al Justiţiei a anunţat că urmează să ceară extrădarea celor doi bărbaţi către Statele Unite.

”Caracterul politic al acestor acuzaţii este evident”, a denunţat joi guvernatorul Aleksandr Uss, într-o postare pe Telegram, în urma arestării fiului său.

Această arestare intervine în contextul în care Rusia şi Statele Unite poartă negocieri în vederea unui schimb de deţinuţi - baschetbalista americană Brittney Griner, condamnată în Rusia la nouă ani de închisoare cun privire la trafic de droguri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.