Filmul ”Pe aripile vântului” (”Gone With The Wind”) al lui Victor Fleming, o adaptare a romanului omonim al lui Margaret Mitchell, este acuzat de revizionism de către unii istorici, iar pelicula a fost retrasă de pe platforma de streaming HBO Max, în plină mişcare împotriva rasismului şi violenţelor poliţiei care-i vizează pe afroamericani în Statele Unite, după moartea lui George Floyd, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest lungmetraj de trei ore şi 58 de minute a apărut în 1939 şi este considerat de mulţi universitari cel mai ambiţios şi eficient instrument al revizionismului sudist.

Filmul lui Victor Fleming, adaptat după romanul lui Margaret Mitchell, prezintă o versiune romantică a Sudului şi o viziune foarte edulcorată a sclaviei, în care personalul din casă este foarte satisfăcut de soarta sa şi este tratat ca angajaţi obişnuiţi.

Această reinterpretare a unei perioade sumbre din istoria americană este opera unor mişcări foarte organizate, în foste state confederate, care au depus eforturi să prezinte Sudul de dinainte de Războiul de Secesiune într-o lumină prezentabilă.

Punctul fundamental al ideologiei ”Lost Cause” (cauza pierdută) susţinea că statele din Sud au luptat pentru indepndenţa lor politică, ameninţată de Nord, şi nu pentru menţinerea scalviei - un neadevăr istoric.

”«Pe aripile vântului» este produsul epocii sale şi prezintă prejudecăţi rasiste care erau comune în societatea americană”, a declarat marţi pentru AFP un purtător de cuvânt al HBO Max, explicând retragerea acestui lungmetraj premiat cu opt Oscaruri.

HBO Max consideră că menţinerea acestui film în catalogul său ”fără explicaţii şi fără denunţarea acestei reprezentări ar fi iresponsabilă”.

Platforma intenţionează să reposteze filmul online însă cu o contextualizare, în vederea restituirii operei epocii sale.

Filmul urmează să fie prezentat integral, întrucât a se proceda altfel ar însemna ”să se procedeze ca şi cum aceste prejudecăţi n-ar fi existat vreodată”, a subliniat purtătorul de cuvânt.

Lansată la sfârşitul lui mai, platforma grupului WarnerMedia, o filială a operatorului de cablu AT&T, HBO Max vrea să concureze cu giganţi ai streamingului, în primul rând cu Netflix, cu un catalog foarte important de seriale şi filme.

Filmul este în continuare accesibil pe alte platforme, localizate pe Amazon.

”Avengers: Endgame” este, potrivit cifrelor brute, filmul care a înregistrat cele mai mari încasări din istoria cinematografiei - cu 2,8 miliarde de dolari -, însă ”Gone With the Wind” rămâne pe primul loc, în cazul în care se ia în calcul inflaţia - cu 3,44 miliarde de dolari.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.