Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan le-a propus, în convorbiri la telefon separate, omologilor săi ucrainean Volodimir Zelenski şi rus Vladimir Putin înfiinţarea unei Comisii Internaţionale care să investigheze distrugerea Barajului Kahovka, în regiunea ucraineană Herson, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

El a pledat pe lângă omologii săi în favoarea înfiinţării unei Comisii Internaţionale din care să facă parte experţi din Ucraina şi Rusia, ONU şi din comunitatea internţaională, inclusiv din Turcia, în vederea unei anchete detaliate privind ”explozia” de la baraj, anunţă într-un comunicat Direcţia de Comunicare a preşedinţiei turce.

El a subliniat asupra importanţei unei anchete cuprinzătoare ”care să nu lase unor suspiciuni”.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Putin a acuzat Ucraina, în cursul convorbirii cu Erdogan, de comiterea unor acte teroriste.

”Un exemplu clar al acestui lucru este acţiunea barbară de distrugere a Centralei Hidroelectrice (Kahovka) în regiunea Herson, care a condus la o catastrofă la scară mare ecologică şi humanitară”, i-a spus Putin lui Erdogan, citat de Kremlin.

Kievul şi Moscova se acuză reciproc de distrugerea barajului, într-o zonă ucraineană ocupată de ruşi.

Cauza distrugerii barajului este neclară, iar imagini satelitare arată că barajul a fost avariat cu câteva zile înainte să se rupă.

Barajul şi Centrala Hidroelectrică Kahovka, situate în sudul ocupat de Rusia al Ucrainei, au fost distruse în noaptea de luni spre marţi, iar evacuări în masă au loc de frica unei catastrofe, în timp ce Kievul şi Moscova se acuză reciproc.

Ucraina acuză forţe ruse de un ”ecocid”.

Kremlinul a respins orice implicare rusă şi acuză Ucraina de ”sabotarea voită” a barajului.

Barajul kahovka era considerat o infrastructură critică. El furniza apă părţii de sud-est a Ucrainei - inclusiv Centralei Nucleare Zaporojie - şi Crimeei, anexată de Rusia în 2014.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.