Guvernul elveţian anunţă miercuri organizarea unei Conferinţe a Păcii în Ucraina de către Elveţia, în perioada 15-16 iunie, iar şeful diplomaţiei elveţiene anunţă că Rusia ”nu a prevăzut să vină” şi va fi absentă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conferinţa Păcii în Ucraina urmează să aibă loc la un hotel de lux în centrul Elveţiei, însă Moscova nu preconizează să ia parte, anunţă miercuri Guvernul elveţian.

”Acesta este un prim pas în vederea unui proces al unei păci durabile”, anunţă într-o conferinţă de presă la Berna preşedinţa eleveţiană Viola Amherd.

”Nu vom semnal Planul de Pace la această Conferinţă”, anunţă ea.

Ea îşi sxprimă speranţa să aibă loc altă conferinţă ulterior.

”Sperăm să începem acest proces”, declară ea.

Ministrul elveţian de Externe Ignazio Cassis anunţă în aceeaşi conferinţă de presă, alături de Viola Amherd, că ruşii ”nu au prevăzut să vină”.

El insistă însă asupra faptului că ”un proces de pace nu va putea avea loc fără Rusia, chiar dacă nu va fi prezentă la prima întâlnire”.

”O pace nu se poate face fără ca toate părţile aflate în conflict să fie la bord”, declară Ignazio Cassis.

La prima Conferinţă, ”ne putem pune de acord asupra felului în care să invităm mai bine Rusia” la următoarea Conferinţă, anunţă el.

PESTE 100 DE ŢĂRI INVITATE

Diplomaţia rusă a catalogat miercuri această Conferinţă drept un proiect ”al democraţilor americani”.

”În spatele tuturor acestor lucruri se afflă democraţii americani, care vor fotografii şi videouri de la un astfel de eveniment, pentru a arăta că proiectul lor «Ucraina» rămâne de actualitate”, a acuzat, citată de agenţia rusă oficial de presă Tass, o purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

Peste 100 de ţări urmează să fie invitate, iar Statele Unite şi-au confirmat participarea, anunţă Ignazio Cassis.

Presa elveţiană scrie că preşedintele american Joe Biden urmează să fie prezent la Conferinţă.

Conferinţa urmează să aibă loc în apropiere de Lucerna, în complexul hoterlier Bürgenstock.

Acest hotel de lux se bucură de un amplasament idilic, pe un deal, şi se află la peste 450 de metri deasupra Lacului Celor Patru Cantoane (Lucerna).

În ianuarie, preşedinta elveţiană Viola Amherd l-a primit pe omologul său ucrainan Volodimir Zelenski la Berna.

Ea l-a asigurat atunci de susţinearea sa în organizarea în Eleviaţia a unei Conferinţe de Pace.

Între timp Elveţia a examinat, în cadrul unor contacte directe cu numeroase state, posibilităţi şi căi susceptibbile să conducă la un proces de pace, anunţă miercuri într-un comunicat Guvernul elveţian.

Elveţia a purtat discuţii cu membrii G7, cu Uniunea Europeană (UE) şi cu reprezentanţi ai unor ţări ca China, India, Africa de Sud, Brazilia, Etiopia şi Arabia Saudită.

”Condiţiile ca această Conferinţă să impulsioneze un proces de pace sunt îndeplinite într-o măsură suficientă. Într-o primă etapă va fi vorba despre dezvoltarea unei înţelegeri comune în rândul ţărilor participante cu privire la calea de urmat în favoarea unei păci globale, drepte şi durabile în Ucraina”, anunţă Guvernul elveţian.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.