Statele Unite şi aliaţii lor din cadrul NATO au propus Moscovei măsuri în vederea controlului armamentului - şi anume o reînnoire a tratelor privind controlul rachetelor nucleare - şi unei restabiliri a încrederii, cu scopul de a îndepărta ameninţarea unei noi ofenive ruse în Ucraina, potrivit unor documente dezvăluite miercuri de cotidianul spaniol El Pais, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceste propuneri, prezentate în scrisori atât de către NATO, cât şi de către Statele Unite, ca răspuns scris unor revendicări ruse, subliniază în mod ferm că atât Ucraina, cât şi orice alt stat suveran au dreptul să ceară să adere la NATO, potrivit unui text publicat pe site-ul publicaţiei spaniole.

În răspunsul lor, Statele Unite propun, de asemenea, asumarea unor ”angajamente reciproce din partea Statelor Unite şi Rusiei să nu desfăşoare sisteme terestre de lansare de rachete ofensive şi forţe permamente însărcinate să lupte pe teritoriul ucrainean”.

Atât Washingtonul, cât şi NATO cer Rusiei să-şi restabilească relaţiile diplomatice cu Alianţa Nord-Atlantică şi să renegocieze şi să înnoiască cu Statele Unite tratate privind controlul rachetelor nucleare.

Moscova este îndemnată, de asemenea, să revină în Consiliul NATO-Rusia, un organ diplomatic ”care oferă dialogul şi parteneriatul în locul conflictului şi neîncrederii”, se arată în aceste scrisori.

”Noi nu comentăm niciodată cu privire la presupuse divulgări”, declară un oficial de la NATO cu privire la aceste texte.

Un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, nu a vrut, nici el, să comenteze.

Rusia a comasat de la sfârşitul lui 2021 până la 100.000 de militari la frontiera cu Ucraina, estimează Occidentul, care acuză Moscova de faptul că pregăteşte un atac în Ucraina.

Moscova neagă orice plan în acest sens şi cere garanţii scrise cu privire la securitatea sa, inclusiv o respingere a aderării Ucrainei la NATO şi o încetare a consolidării militare a NATO în Europa de Est, mai ales în foste republici sovietice.

Occidentul respinge orice retragere a NATO din Europa de Est şi îndeamnă, în scrisorile publicate de El Pais, la ”negocieri sincere pe tema controlului armamentului” şi la un dialog cu Rusia care să aibă la bază ”transparenţa reciprocă şi măsuri de restabilire a încrederii”.

”Niciun alt partener nu a făcut asemenea propuneri” Rusiei, subliniază aliaţii.

În pofida faptului că Rusia a ”rupt încrederea” şi ameninţă ”principiile fundamentale ale arhitecturii securităţii euro-atlantice”, ”noi suntem pregătiţi să studiem aranjamente sau acorduri” cu ea, inclusiv documente scrise şi semnate, menite ”să răspundă îngrijorărilor noastre respective în domeniul securităţii”, scriu ei.

Statele Unite şi NATO meninţă însă că îşi vor consolida poziţiile defensive în regiune, în cazul unei ”creşteri a desfăşurării ruse” sau al ”unei noi agresiuni împotriva Ucrainei”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.