Economia Marii Britanii se va contracta şi va avea rezultate mai slabe decât alte economii avansate, deoarece costul vieţii continuă să afecteze gospodăriile, a declarat Fondul Monetar Internaţional (FMI), citat de BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

FMI a precizat că economia se va contracta cu 0,6% în 2023, în loc să crească uşor, aşa cum se preconiza anterior.

Noua sa prognoză reflectă preţurile ridicate ale energiei şi condiţiile financiare din Marea Britanie, cum ar fi inflaţia ridicată. Cancelarul Jeremy Hunt a declarat că Marea Britanie a depăşit multe previziuni anul trecut. În actualizarea sa privind perspectivele economice mondiale, FMI, care lucrează pentru a stabiliza creşterea economică, a declarat că produsul intern brut (PIB) al Regatului Unit se va reduce în loc să crească cu 0,3% în acest an.

Acesta a prezis că Regatul Unit va fi singura ţară - din toate economiile avansate şi emergente din lume - care va suferi un an de scădere a PIB-ului. cu toate acestea, FMI a declarat că în 2024 se aşteaptă ca creşterea economică a Regatului Unit să fie de 0,9%, în creştere de la 0,6% anterior. PIB-ul este o măsură pentru a vedea cât de bine, sau rău, merge o economie, iar într-o economie în creştere, fiecare PIB trimestrial va fi uşor mai mare decât cel din trimestrul anterior. Dacă PIB-ul unei ţări scade timp de două trimestre la rând, înseamnă că aceasta se află în recesiune şi este un semn că economia sa merge prost. De obicei, atunci când o ţară se află în recesiune, companiile câştigă mai puţini bani şi numărul de şomeri creşte. Imaginea sumbră a FMI pentru Regatul Unit vine după ce dl Hunt a avertizat că este "puţin probabil" să existe loc pentru reduceri "semnificative" de taxe în bugetul de primăvară.

Cancelarul, care a fost supus unor presiuni din partea unor membri ai partidului său de a reduce taxele pentru a stimula economia, a declarat că angajamentul de a înjumătăţi rata inflaţiei "este cea mai bună reducere de taxe în acest moment". Inflaţia, care reprezintă rata de creştere a preţurilor, a ajuns la 10,5% în cele 12 luni până în decembrie, aproape de un maxim al ultimilor 40 de ani.

Prim-ministrul Rishi Sunak s-a angajat să reducă la jumătate rata inflaţiei până la sfârşitul anului, deşi unii economişti au declarat că majorarea preţurilor va încetini în lipsa unor politici guvernamentale, datorită scăderii preţurilor materiilor prime şi a costurilor de transport maritim. Andrew Bailey, guvernatorul Băncii Angliei, a declarat că este probabil ca inflaţia să scadă rapid în acest an, pe măsură ce preţurile la energie scad, dar a avertizat că o recesiune în Marea Britanie este încă în pericol. În timp ce FMI a prezis că economia britanică se va contracta, a prognozat o creştere economică de 1,4% în Statele Unite, 0,1% în Germania, 0,7% în Franţa, 0,6% în Italia, 1,8% în Japonia şi 1,5% în Canada.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.