Partidul Unionist Democrat (DUP) nord-irlandez a anunţat marţi că nu va susţine acordul divorţului încheiat de premierul britanic Theresa May cu Uniunea Europeană (UE), relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mica formaţiune nord-irlandeză, care joacă un rol important la voturile în Parlament pe tema Brexitului, a apreciat, într-un comunicat, că May a făcut progrese ”limitate”. Însă subliniază că, în opinia sa, ”nu s-au făcut progrese suficiente pentru moment”.

May are nevoie de cele zece voturi ale DUP, pentru a obţine o majoritate absolută în Camera Comunelor.

Premierul a subliniat că modificări de ultim moment, pe care le-a obţinut luni de la Uniunea Europeană (UE), vizează să potolească îngrijorările unor parlamentari cu privire la ”plasa de siguranţă” irlandeză (”backstop”), menită să evite reimpunerea unei frontiere între cele două Irlande după Brexit.

Acest dispozitiv ar urma să fie implementat numai în cazul în care Londra şi Bruxellesul nu ajung la un acord cu privire la relaţia lor viitoare.

”BREXITUL AR PUTEA FI PIERDUT”

Theresa May i-a avertizat marţi pe deputaţii britanici, în Camera Comunelor, că ar putea să nu mai existe vreun Brexit, în cazul în care ei votează împotriva acordului divorţului încheiat cu Bruxellesul, scrie AFP.

”Dacă acordul nu este aprobat în această (marţi) seara, Brexitul ar putea fi pierdut”, a declarat Theresa May cu o voce spartă.

Ea i-a implorat pe parlamentari, în timpul dezbaterilor, marţi după-amiaza, să susţină acordul retragerii.

Ea a insistat că a obţinut ”îmbunătăţiri” de la UE ale acordului pe care deputaţii britanici l-au respins masiv la 15 ianuarie.

Însă numeroşi parlamentari care susţin Brexitul consideră în continuare că acordul divorţului ţine ţara prea aproape de UE şi au anunţat că intenţionează să voteze împotriva textului.

Marea Britanie urmează să părăsească Uniunea în mai puţin de trei săptămâni, la 29 martie.

Deputatul conservator eurosceptic Jacob Rees-Mogg a apreciat marţi că ”asigurările” oferite lui May luni seara la Strasbourg nu schimbă ”absolut nimic” cu privire la Brexit.

De asemenea, deputaţi conservatori eurosceptici i-au cerut premierului să amâne votul prevăzut marţi seara în Parlament, a anunţat unul dintre ei, Andrew Bridgen, scrie Reuters.

”PROPUNERI CLARE ŞI AMBIŢIOASE”

Cancelarul german Angela Merkel a apreciat că UE a făcut ”prpuneri clare şi ambiţioase” care răspuns îngrijorărilor britanicilor cu privire la acordul retragerii.

”Ziua de astăzi este o zi importantă”, a apreciat Merkel, într-o congeronţă de presă comună, la Berlin, cu premierul belgian Charles Michel, precizând că urmăreşte îndeaproape ceea ce se întâmplă în marea Britanie săptămâna aceasta.

”Noi vrem o retragere britanică ordonată”, a subliniat Merkel

”Am făcut un efort să răspundem unor sensibilităţi britanice, dorinţelor britanice şi îngrijorărilor britanice”, a apreciat ea.

Înaintea votului Parlamentului de la Londra asupra acordului retragerii, Merkel nu a comentat avizul consilierului juridic al Guvernului (attorney general) Jeoffry Cox, cu privire la modificările de ultim moment obţinute de May de la UE. Cox consideră că UE nu permite Marii Britanii să-şi întrerupă relaţiile cu Uniunea.

Merkel nu a răspuns atunci când a fost întrebată dacă este de acord cu o amânare a Brexitului.

Ea a răspuns că, în contextul în care Parlamentul britanic se pronunţă prin vot săptămâna acesta, ”noi vom aştepta (rezultatul) acestor voturi, iar apoi vom decide”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.