Doi salvatori au fost găsiţi vinovaţi, vineri, de omor prin imprudenţă, de către un tribunal din Colorado, în dosarul uciderii lui Elijah McClain, un tânăr afroamerican care a murit la scurt timp după ce a fost arestat, în 2019, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În august 2019, Elijah McClain, atunci în vârstă de 23 de ani, a fost imobilizat printr-o priză la nivelului gâtului şi i s-a injectat un calmant puternic, la Aurora, un oraş situat în vestul Statelor Unite.

Tânărul a murit după trei zile în urma unei crize cardiace.

Moartea sa a atras atenţia presei după uciderea lui George Floyd, alt afroamerican, în altă intervenţie, a unui poliţist alb, în mai 2020, care a pus moartea lui Elijah McClain şi altora în lumina proiectoarelor.

Cei doi salvatori - Jeremy Cooper, în vârstă de 48 de ani, şi Peter Cichuniec, înn vârstă de 51 de ani, au fost găsiţi vinovaţi de omor prin imprudenţă de către un juriu, scrie The Washington Post (WP).

INJECTAT CU KETAMINĂ

Peter Cichuniec a fost găsit vinovat şi de agresiune de gradul doi, cu privire la administrarea ilegală a unui medicament, şi a fost imdiat plasat în detenţie, potrivit CNN.

Avocaţii lor susţineau că aceştia n-au făcut decât să urmeze un protocol prin administrarea unui calmant - ketamină.

Această apărare a fost respinsă de către procurori, care i-au acuzat că nu au stat de vorbă cu victima şi nici nu i-au verificat semnele vitale înainte să-i administreze ketamina.

Utilizarea acestui calmant puternic de către salvatori - cu scopul de tranchiliza persoane împotriva voinţei lor - provoacă scandal în Statele Unite şi a condus la deschiderea unor anchete în mai multe state americane.

”Nimic nu arăta că Elijah avea nevoie de ketamină şi aţi auzit numeroşi experţi spunând că administrarea acestei substanţe nu are nicio finalitate medicală”, a denunţat procurorul Shannon Stevenson, scrie presa americană.

”Acuzaţii nu făcut niciodată absolut nimic pentru a obţine consimţământul lui Elijah McClain în vederea vreunui tratament, iar nicio persoană rezonabilă nu ar consimţi la o supradoză a unui medicament de care nu are nevoie”, a subliniat ea.

În octombrie, justiţia din Colorado i-a găsit pe unul dintre poliţiştii albi inculpaţi în dosar vinovat de omor prin imprudenţă.

Alţi doi poliţişti au fost achitaţi.

Poliţia a fost sunată de către o persoană care a spus că un bărbat afroamerican ”suspect” care purta o mască de schi ”se comporta ciudat” pe o stradă, la Aurora

Un poliţist a declarat că Elijah McClain, care nu avea asupra sa nicio armă, a încercat să-i ia pistolul în timpul intervenţiei.

Familia victimei spune că tânărul ieşise pur şi simplu să cumpere o băutură şi că purta adesea masca de schi pentru a nu răci.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.