Două persoane au fost ucise la Kiev, în bombardamente ruse care au vizat o uzină aeronautică Antonov şi care au atins un imobil locuit, anunţă luni primarul capitalei ucrainene Vitali Kliciko, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ocupanţii au bombardat un imobil rezidenţial şi uzina Antonov (...)”, anunţă într-o postare pe Telegram Kliciko.

”Potrivit unui prim bilanţ, două persoane au fost ucise, iar alte şapte au fost rănite”, scrie el.

”Fragmente din rachetă au căzut pe drum, în districtul Kurenivka”, în vestul Kievului, şi s-a doldat cu ”un mort şi şapte răniţi”, anunţă într-o postare pe Telegram Primăria Kievului.

Alt atac rus vizând un imobil rezidenţial s-a soldat, luni dimineaţa, cu un mort şi 12 răniţi, la Kiev, au anunţat anterior autorităţile ucrainene.

Peste 70 de persoane au fost evacuate din imobilul atins, în cartierul Obolon, în nordul Kievului, a anunţat primarul.

Armata rusă a bombardat, de asemenea, uzina Antonov, situată în cartierul Sviatoşin, în vestul capitalei, a anunţat primarul, fără să precizeze dacă uzina a fost atinsă.

Armata rusă a distrus, la 27 februarie, unicul exemplar al avionului ”Mriya” - cel mai mare din lume fabricat de Antonov, în confruntări armate, pe aerodromul din Gostomel, în apropiere de Kiev, teatrul unor confrntări armate aprige.

Această aeronavă - Antonov 225 (An-225) - cu o lungime de 84 de metri şi care putea transporta până la 250 de tone de marfă cu o viteză de până la 850 km/h, a fost denumită ”Mriya” (”Visul”) în ucrainean).

Construt iniţial în cadrul unor programe aeronautice sovietice, în vederea transportării navetei spaţiale Buran, An-225 a efectuat primul zbor în 1988.

După mai mulţi ani de inacitivitate, din cauza lipsei de mijloace, în urmă căderii Uniunii Sovietice, singurul exemplar a efectuat un zbor de testare în 2001, la Gostomel, situat la aproxmativ 20 km nord-vest de Kiev.

Avionul era exploatat de compania ucraneană aeriană Antonov Airlines.

Acest avion a jucat un rol esenţial în distribuirea de măşti de protecţie în întreaga lume, în timpul crizei covid-19, şi era închiriat cu regularitate de NATO şi de companii petroliere în vederea transportării unor volume mari de marfă.

Încercuirea Kevului de către armata rusă era punctată luni de bombardamente, la Obolon, cel mai mare cartoer de la periferia de nord a capitalei ucrainene, scrie Le Figaro.

Faţada unui imobil a fost sfârtecată de artileria rusă luni dimineaţa.

Un locuitor din bloc scoate molozul din apartament şi strânge lucruri pentru a pleca de acasă.

El pune un steag ucrainean în balcon, pentru a le ”arăta ruşilor că nu ne dăm bătuţi”.

”Sunt 244 de apartamente în bloc. Au fost ucişi doi oameni, iar alţi nouă au fost răniţi”, declară Le Figaro deputatul ucrainean Aleks Gonşarienko, voluntar în ”Apărarea teritorială”, prezent la faşa locului.

”Au tras în acest omobil direct, cu un obuz de 122 de milimetri. Cum nu a fost o rachetă sau un atac cu avionul de vânătoare, nu au răsunat sirenele de alertă. Civilii nu au timp să se adăpstească”, denunţă deputatul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.