Două persoane au fost ucise, iar una a fost grav rănită vineri, într-un atac ucrainean cu dronă vizând un sat din regiunea rusă Belgorod, situată la frontiera cu Ucraina şi vizată cu regularitate în tiruri ucrainene, anunţă guvernatorul regional Viaceslav Gladkov, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Împrejurimile satului Rojdestvenska, în districtul Graivoron, au fost atacate de forţe armate ucrainene cu trei drone kamikaze. Exploziile s-au soldat cu doi morţi, iar un al treilea bărbat a fost grav rănit”, anunţă pe Telegram Viaceslav Gladkov.

Ucraina şi Rusia au anunţat că au doborât zeci de drone, în noaptea de joi spre vineri, în atacuri nocturne vizând ţinte situate în spatele liniei frontului, iar un bombardament s-a soldat cu doi morţi în estul Ucrainei.

O femeie în vârstă de 64 de ani şi un bărbaty în vârstă de 58  de ani au fost ucişi joi seara, în oraşul ucrainean Kupiansk (est), situat la cel puţin zece kilometri de linia frontului, a anunţat guvernatorul regioonal Oleg Sânegubov.

Rusia a tras mai târziu, în cursul nopţii de joi spre vineri, 37 de drone explozive de tip Shahed şi trei rachete către teritoriul ucrainean, potrivit Forţelor Aeriene ucrainene.

”În urma unor operaţiuni de luptă, 33 de (drone de tip) Shahed au fost doborâte” în regiunile Kirovograd (centru), Odesa, Herson, Mîkolaiv (sud) şi Harkov (nord-est), au anunţat ele pe Telegram.

În regiunea Harkov, cinci persoane - inclusiv un copil în vârstă de trei ani - au fost rănite într-un atac, a anunţat guvernatorul Oleg Sînegubov, care a publicat pe Telegram imagini în care apar magazine cu vitrine sparte şi un crater în apropierea unui bloc.

La Moscova, Ministerul rus al Apărării a anunat că a interceptat vineri în zori 16 drone ucrainene.

Cincisprezece dintre ele au fost ”distruse” în zona Volgograd (sud), a cărei cea mai apropiată parte se află la aproximativ 300 de kilometri depărtare de linia frontului din estul Ucrainei.

O dronă a fost doborâtă deasupra regiunii Belgorod, potrivit ministerului rus.

ZELENSKI, ÎN VIZITĂ LA ERDOGAN

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit vineri la Istannbul, la invitaţia omologului său turc Recep Tayyip Erdogan, potrivit televiziunii oficiale turce TRT.

Zelenski, însoţit de către ministrul său al Apărării Rustem Umerov, urmează, potrivit TRT, să fie primit de către Erdogan vineri seara.

Potrivit preşedinţiei ucrainene, cei doi urmează să discute despre ”securitatea navigaţiei la Marea Neagră, stabilitatea alimentară mondială şi eliberarea unor prizonieri ucraineni şi unor deţinuţi politici deţinuţi de către statul rus”.

Turcia, un stat membru NATO, încearcă să menţină relaţii bune atât cu Moscova, cât şi cu Kievul, de la începutul războiului, în urmă cu peste doi ani.

Erdogan se prezintă drept un intermediar între cei doi beligeranţi.

O sursă diplomatică turcă a declarat vineri AFP că Ankara urmează să-şi sublinieze încă o dată ”susţinerea fermă faţă de integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei, inclusiv în privinţa Crimeei”, anexată de Moscova în 2014.

Această întâlnire între Erdogan şi Zelenski intervine la o săptămână după o vizită în Tuecia a ministrului rsun de Externe Sergei Lavrov.

Serghei Lavrov s-a întâlnit cu omologul său turc Hakan Fidan, la un Forum diplomatic, în Antalya.

Preşedintele rus Vladimir Putin urmează să efectueze o vizită în Turcia, la o dată care nu a fost însă stabilită.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.