Doi bebeluşi gemeni americani - născuţi de către o mamă surogat care a fugit din calea Războiului rus din Ucraina şi a născut la Sankt Petersburg - au fost evacuaţi dintr-un orfelinat din această metropolă rusă şi predaţi părinţilor lor americani, anunţă Project Dynamo, un ONG însărcinat cu această operaţiune, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Gemenii - un băiat şi o fată - au fost ”salvaţi” marţi, în urma primei misiuni pe teritoriul Rusiei a Project Dynamo, a anunţat miercuri într-un comunicat organizaţia, înfiinţată de către veterani militari, în 2021, cu scopul de a ajuta la evacuarea unor americani şi aliaţi afgani la retragerea militară haotică a NATO din Afganistan.

MAMĂ SUROGAT DIN DONBAS

Copiii nu au fost răpiţi, ci au fost evacuaţi prin ”contacte” din Rusia, a declarat AFP Peter D'Abrosca, un purtător de cuvânt al ONG-ului, cu sediul la Tampa, în Florida.

Mama surogat trăia în Donbas, o regiune din este Ucrainei devastată de război din 2014.

Din cauza confruntărilor armate, ea a fugit mai întâi în Peninsula ucraineană Crimeea, anexată de Rusia în 2014,, iar apoi la Sankt Petersburg, unde a născut la începutul lui septembrie doi gemeni, un băiat şi o fată, se arată în comunicat.

Bebeluşii au fost trimişi într-un orfelinat din Sankt Petersburg, iar părinţii - un cuplu din Texas care a cerut protecţia anonimatului - încercau să-i recupereze de atunci, însă fără succes.

Părinţii au contactat ONG-ul, iar unul dintre fondatorii acestuia, Bryan Stern, s-a dus în Estonia pentru a pune pe picioare o misiune, din oraşul Narva, la frontiera cu Rusia.

Organizaţia nu precizează în comunicat cum au fost ”extraşi” bebeluşii, anunţând doar că ”misiunea a luat o săptămână să fie pusă pe picioare şi a durat o zi”.

Bryan Stern, citat în acest comunicat, ”mulţumeşte profund” serviciilor consulare ale ambasadelor Statelor Unite de la Moscova şi de la Tallinn, fără să facă alte precizări.

Întrebat despre ajutorul oferit de către ambasadele americane, purtătorul de cuvânt al ONG-ului s-a limitat să răspundă că acestea ”şi-au jucat rolul”.

Departamentul de Stat american, contactat de AFP, nu a dezminţit.

”Din motive de respectarea vieţii private, nu vom face alte comentarii în acest stadiu”, a subliniat el.

Naţionalitatea americană este acordată în mod automat copiilor cuplurilor americane născuţi în străinătate de către mame surogat sau prin fecundare în vitro, cu condiţia ca cel puţin unul dintre cei doi părinţi să aibă legături biologice cu bebeluşul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.