Curtea Supremă britanică a refuzat vineri întoarcerea în Regatul Unit a lui Shamima Begum, o tânără în vârstă de 21 de ani, care a intrat în gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) în Siria, pentru ca aceasta să poată contesta retragerea cetăţeniei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Înalta jurisdicţie decide în această hotărâre ”suspendarea recursului lui Shamima Begum până când ea va fi în măsură să joace un rol efectiv, fără ca securitatea publicului să fie compromisă”.

Shamima Begum a părăsit regatul - în care s-a născut şi a crescut - în 2015, la vârsta de 15 ani, împreună cu doi prieteni. Ea s-a căsătorit, în Siria, cu un jihadist din cadrul SI originar din Olanda, cu opt ani mai mare ca ea.

Ea este deţinută în prezent de către Forţele Democratice Siriene (FDS) în tabăra Al-Roj şi vrea să revină în Regatul Unit pentru a cere să-şi recupereze cetăţenia britanică, retrasă în 2019, în urma unui interviu acordat cotidianului Times în care spunea că nu regretă nimic şi dădea asigurări că a dus o viaţă ”normală” la Rakka, fosta capitală a ”califatului”, şi că nu a fost tulburată de vederea unui cap tăiat într-o pubelă.

Această declaraţie a şocat opinia publică britanică, marcată de o serie de atentate în 2017, revendicate de către SI.

În sprijinul deciziei sale din 2019, Londra a invocat posibilitatea ca tânăra să ceară cetăţenia ţării de origine a părinţilor săi - Bangladeshul. Însă Dacca i-a replicat că tânăra nua cerut niciodată cetăţenia şi a refuzat să o primească.

Shamima Begum, angajată într-o complexă bătălie judiciară, a obţinut o victorie de etapă la jumătatea lui iulie, când Curtea de Apel din Londra aprecia că o revenire în regat ar constitui pentru tânără singura ”modalitate dreaptă şi echitabilă” de a contesta decizia Londrei de o priva de cetăţenia britanică.

Însă Guvernul a sesizat Curtea Supremă, unde a contestat această hotărâre.

În audieri la înalta jurisdicţie, în noiembrie, avocatul Ministerului britanic de Interne, James Eadie sublinia că o revenire a tinerei pe teritoriul britanic ar reprezenta un risc la adresa ”securităţii naţionale”.

Cei care, la fel ca Shamima Begum, au plecat în Siria, ”reprezintă o ameninţare clară la revenirea lor”, sublinia avocatul.

Tânăra a ajuns, după ce a fugit din calea unor lupte în estul Siriei, într-o tabără de refugiaţi sirieni, în care a născut un bebeluş care a decedat la câteva săptămâni de la naştere.

Primii săi doi copii, născuţi pe când se afla în Siria, au murit, de asemenea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.