statele membre ale UE şi-au stabilit, vineri, mandatul de negociere referitor la propunerea de regulament de instituire a Actului privind sprijinirea producţiei de muniţii (ASAP), menit să sprijine consolidarea capacităţilor de producţie a muniţiei sol-sol şi a muniţiei de artilerie, precum şi a rachetelor. Regulamentul propus de instituire a ASAP abordează actualele deficienţe în ceea ce priveşte muniţia şi rachetele, precum şi componentele acestora prin introducerea unor măsuri specifice, inclusiv de finanţare, arată comunicatul de presă al Consiliului UE. Astfel, pune în aplicare direcţia 3 a planului aprobat de Consiliul UE în luna martie a acestui an, şi anume de a livra de urgenţă muniţie şi rachete Ucrainei şi de a ajuta statele membre să îşi refacă stocurile.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Propunerea Comisiei Europene angajează 500 de milioane de euro în preţuri curente din bugetul UE.

„Odată cu invadarea Ucrainei de către Rusia, războiul ne bate la uşă. Industria de apărare a UE se confruntă cu provocări fără precedent în faţa noii realităţi şi a lacunelor existente. Trebuie să facem tot ce ne stă în putere pentru a ajuta baza industrială de apărare europeană să producă mai mult, pentru propria noastră securitate, precum şi pentru capacitatea Ucrainei de a se apăra, într-un război nedrept de agresiune. Rămâne prioritatea noastră şi o chestiune de maximă urgenţă”, a afirmat Pål Jonson, ministrul suedez al Apărării, conform sursei citate.

Consiliul Uniunii Europene a confirmat principalele caracteristici ale regulamentului propus, în special „instrumentul” prin care UE va sprijini financiar consolidarea capacităţilor industriale ale UE de producţie de muniţii şi rachete. În plus, se poate institui un fond de accelerare a producţiei, prin intermediul căruia întreprinderile din întregul lanţ valoric care fabrică muniţii şi rachete ar putea obţine mai uşor capital privat.

Mandatul Consiliului păstrează, totodată, diferite caracteristici ale părţii „normative” a propunerii, de exemplu o derogare de la Directiva privind achiziţiile publice în domeniul apărării. Pentru a fi rapid încheiat un acord între statele membre şi pentru a se începe negocierile cu Parlamentul European cât mai curând posibil, unele elemente au fost totuşi separate de propunere, mai indică sursa menţionată.

Comunicarea comună din 2022 privind deficitele de investiţii în domeniul apărării a evidenţiat că, în UE, din cauza faptului că investiţiile în domeniul apărării au fost în mod constant insuficiente, au apărut deficite atât în materie de capabilităţi, cât şi la nivel de industrie.

Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a expus piaţa europeană a apărării şi a echipamentelor la provocări şi mai mari, pe măsură ce UE şi statele sale membre şi-au intensificat eforturile pentru a răspunde nevoilor presante ale Ucrainei în materie de apărare.

La 20 martie 2023, Consiliul UE a convenit asupra unei abordări axate pe trei direcţii, cu scopul de a furniza Ucrainei un milion de lovituri de artilerie, în cadrul unui efort comun în următoarele douăsprezece luni.

Astfel, Consiliul UE a hotărât să i se livreze urgent Ucrainei muniţie sol-sol şi muniţie de artilerie şi, la cerere, rachete, din stocurile existente sau în urma modificării priorităţilor comenzilor existente.

De asemenea, Consiliul UE a invitat statele membre să achiziţioneze în comun muniţie şi, la cerere, rachete din industria europeană de apărare şi din Norvegia. Acest lucru ar avea loc în contextul unui proiect existent coordonat de Agenţia Europeană de Apărare sau prin intermediul unor proiecte complementare de achiziţii conduse de state membre, pentru ca acestea să-şi refacă stocurile, continuând, totodată, să acorde sprijin Ucrainei, mai explică sursa amintită.

Întrucât ambasadorii la UE ai statelor membre au convenit asupra unui mandat cu privire la propunere, Consiliul UE este pregătit să înceapă negocierile cu Parlamentul European pentru a ajunge la un acord asupra versiunii finale a textului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.