Congresul american rămâne paralizat, din cauza unor dispute interne ale republicanilor şi unei încleştări a acestora cu preşedintele democrat Joe Biden şi a amânat joi supunerea la vot a unor ajutoare destinate Ucrainei şi Israelului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Senatorii americani au respins miercuri seara un text care ar fi deblocat noi fonduri destinate celor două ţări aflate în război şi o reformă a sistemului migraţiei Statelor Unite, după mai multe luni de negocieri dure.

Din cauza unor presiuni exercitate de către Donald Trump, care-şi pătrează o acaparare a trupelor sale din Congres, majoritatea republicanilor a votat până la urmă ”împotrivă”, inclusiv cei care iniţial au susţinut textul.

Senatul urma iniţial să încerce din nou, după supunerea la vot a altui text, al cărui rezultat era şi mai incert, însă a amânat supunerea la vot joi.

Cel de-al doilea text include ajutorul destinat celor două ţări, dar nu şi reforma imigraţiei.

Liderul democat al Senatului, Chuck Schumer, a a anunţat că această Cameră superioară a Congresului se reuneşte joi, pentru le ”da colegilor noştri republicani noaptea, să se adune”.

Statele Unite, principalul susţinător militar al Ucrainei, căreia Congresul i-a deblocat peste 110 miliatrde de dolari, sunt împotmolite de luni de zile pe tema trimiterii de fonduri noi Kievului.

Conducerea democrată din Senat explorează o serie de scenarii în vederea unei validări a acestui ajutor cu orice preţ.

DEMNE DE THRILLERE

Însă de fiecare dată rămâne riscul ca aceste iniţiative să se lovească de un zid de congresmeni trumpişti, majoritari în Camera Reprezentanţilor care refuză de deblocheze vreun cent în plus Kievului, în pofida pledoariilor repetate ale lui Joe Biden.

Or pentru a f prolumgat, acest ajutor este necesar mai întâi să fie adoptat în ambele camere ale Congresului.

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, care exercită presiuni de luni de zile asupra Statelor Unite să trimită fonduri noi în războiul cu Rusia, şi-a exprimat miercuri regretul faţă de o situaţie ”confuză”.

”Ieri (marţi) seara am primit de la Washington un ultim raport despre scenariile posibile, iar unele dintre ele sunt demne de thrillere”, a declarat Kuleba. ”Totul este foarte confuz, depinde de numeroşi factori şi poate merge la dreapta, la stânga sau înainte”.

Eşecul adoptării unor noi fonduri ar reprezenta o mare dezamăgire pentru Ucraina, a cărei contraofensivă din vară a eşuat

El ar fi totodată un revers al lui Joe Biden în faţa partenerilor săi europeni, care au aprobat la 1 februarie fonduri în valoare de 50 de miliarde de euro destinate Kievului pe o periadă de patru ani.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg consideră ”esenţial” ca Legislativul american să continue să susţină Ucraina, apreciind că ”o victorie rusă ne-ar slăbi şi ar încuraja nu doar Moscova, ci şi China, Iranul şi Coreea de Nord”.

HAOS ÎN RÂNDUL TRUMPIŞTILOR

Statele Unite nu stau mai bine în privinţa validării unor fonduri destinate Israelului, un aliat istoric, care se află în război în Fâşia Gaza împotriva mişcării islamiste palestiniene Hamas de la 7 octombrie.

Preşedintele Joe Biden cere ca orice ajutor destinat Israelului să fe cuplat cu o anvelopă destinată Ucrainei.

Republicanii din Camera Reprezentanţilor refuză această cerere, însă nu au fost în măsură să-şi adopte marţi propriul proiect de lege, pentru a-i forţa mâna.

Conservatorii de la conducerea Camerei, zguduiţi deja de destituirea unuia dintre liderii lor în urmă cu câteva luni, au suferit altă înfrângere eşuând să-l inculpe pe secretarul lui Joe Biden însărcinat cu Imigraţia în vederea unei destituiri.

Ei îl acuză pe Alejandro Mayorkas de faptul că a creat o criză la frontiera cu Mexicul şi voiau să-i aplice din această cauză o sancţiune care n-a mai fost folosită de aproape 150 de ani.

Concuderea republicană, care credea că deţine suficiente voturi pentru a-l demite, a fost luată prin surprindere de venirea în hemiciclu a alesului democrat Al Green, care se află în convalescenţă în urma unei operaţii la abdomen.

Alesul din Arizona venit într-un scaun cu rotile în timpul votului, desculţ şi în prijama de spital, şi a înclinat balanţa în favoarea democraţilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.