Ministrul britanic de Externe Liz Truss efectuează miercuri o vizită la Moscova cu scopul de a încuraja ”puternic” Rusia să se angajeze pe calea diplomatică în criza ucraneană, anunţă ea într-un comunicat, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Liz Truss urmează să fie primită de către omologul său Serghei Lavrov în cadrul acestei vizite de ouă zile - prima a unui şef al diplomaţiei britanice în Rusia de mai bine de patru ani -, care marchează o intensificare a eforturilor diplomatice ale Londrei în criza ucraineană.

”Regatul Unit este hotărât să apere libertatea şi democraţia în Ucraina. Efectuez această vizită la Moscova pentru a îndemna Rusia să urmeze o soluţie diplomatică şi pentru a spune clar că o altă invazie a unui stat suveran va antrena consecinţe masive pentru toate părţile implicate”, subliniază Liz Truss.

”Rusia are de ales aici. Noi o încurajăm puternc să se implice la o dezescaladare şi să aleagă calea diplomaţiei”, adaugă ea.

Altfel, ”Rusia nu trebuie să se îndoiască de forţa răspunsului nostru”, ameninţă ea, inclusiv printr-un ”pachet de sancţiuni coordonate” al Occidentului.

Prezenţa  a peste 100.000 de militari ruşi la frontiera ucraineană alimenteză temeri în Occident cu privire la o invazie a Ucrainei de către Rusia, care a anexat Crimeea în 2014 şi-i susţine pe separatiştii proruşi în războiul împotriva forţelor ucrainene din acelaşi an.

Premierul britanic Boris Johnson urmează să se întâlnească joi, la Bruxelles, cu secretarul general al NATO  Jens Stoltenberg, după ce a avertizat într-o vizită la Kiev, la începutul lui februarie, împotriva unui ”pericol clar” şi ”iminent”.

Liz Truss anunţa la sfârşitul lui ianuarie, în Parlamentul britanic, un proiect de lege privind o înăsprire a regimului sanţciunilor Regatului Unit, un dispozitiv care ar putea fi folosit în cazul unui atac al Rusiei asupra Ucrainei.

Ucraina a constatat miercuri ”şanase reale ale unei rezolvări diplomatice” a crizei Rusia, în urma unor eforturi europene, în ultimele zile, în vederea unei evitări a unui conflict de amploare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.