Circa 30.000 de oameni au ieşit miercuri în stradă la Seul, pentru a cere demisia preşedintei Park Geun-Hye, acuzată de corupţie, în timp ce parlamentarii au amânat cu cel puţin o săptămână un vot pentru suspendarea acesteia din funcţie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Oamenii cu drapele au defilat în centrul Seulului, au ascultat discursuri împotriva şefei statului şi au scandat sloganuri antiguvernamentale.

Parlamentarii din partidul lui Park au susţinut iniţial decizia de a vota vineri pentru suspendarea ei din funcţie. Miercuri, însă, ei s-au răzgândit şi cer discutarea dosarului în Parlament înainte. În aceste condiţii, votul va fi amânat cel puţin până vineri.

Marţi, Park a spus că va lăsa Parlamentul să îi decidă soarta, după ce colaboratoarea şi prietena ei Choi Soon-Sil a fost pusă sub acuzare pentru solicitare de mită.

“După ce parlamentarii vor stabili măsuri pentru transferul puterii într-un mod care să minimalizeze vidul de putere şi haosul de la guvernare, voi demisiona”, a spus ea într-un mesaj video.

Criticii susţin că discursul a vizat tocmai amânarea suspendării din funcţie, divizând opinia publica privind soarta sa.

Discursul pare să îi fi convins pe o parte dintre membrii partidului Saenuri, al lui Park, ceea ce a blocat demersul opoziţiei, care are nevoie de o majoritate de două treimi în Adunarea Naţională pentru aprobarea moţiunii de suspendare.

Circa 30 de parlamentari Saenuri care au susţinut iniţial îndepărtarea preşedintei din funcţie auu început să aibă reticenţe după discurs, scrie cotidianul Moonhwa Ilbo.

Opoziţia insistă că Park trebuie să se retragă imediat şi fără condiţii, în timp ce susţinătorii acesteia pledează pentru o “retragere ordonată”.

Cât timp se află la conducerea statului, Park nu poate fi pusă sub acuzare decât pentru insurecţie sau trădare. Ea va putea fi inculpată după demitere.

Proteste de amploare au avut loc în fiecare weekend din ultima lună. Sâmbătă, până la 1,5 milioane de oameni au înfruntat gerul, pentru a cere demisia lui Park.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.