Separatişti ucraineni proruşi din estul Ucrainei au condamnat miercuri şi joi la pedepse grele cu închisoarea - cuprinse între 12 şi 24 de ani - cinci militari ucraineni, luaţi prizonieri în în timpul ofensivei ruse în Ucraina, pe care i-au acuzat de ”crimă” şi ”tratament crud aplicat civililor”, anunţă Comitetul rus de anchetă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vladimir Pafiţevici şi Evgheni Vahnenko au fost găsiţi vinovaţi de de ”tratamente crude aplicate populaţiei civile”, de ”recurgere la metode interzise în timpul unui conflict armat” şi de ”crimă în grup cu premeditare”, anunţă joi Comitetul rus de anchetă, însăcrinat cu principalele investigaţii în Rusia.

Ei au fost luaţi prizonieri în timpul ofensivei ruse în Ucraina şi au fost condamnaţi fiecare la 22 de ani de închisoare.

Aceste pedepse au fost pronunţate de ”curtea supremă” a ”republicii populare” Doneţk (DNR), situată în estul Ucrainei, aflată sub controlul Moscovei, care a revendicat în septembrie anexarea regiunii.

Anchetatori ruşi i-au acuzat de faptul că au executat un bărbat în vârstă de 44 de ani, în martie 2022, pe motiv că acesta a văzut amplasamentul unor poziţii ucainene la Mariupol, un oraş cucerit de armata rusă în urma unui asediu devastator care a durat mai multe luni.

Comitetul rus de anchetă anunţă joi condamnarea la 12 ani de închsoare a altui militar ucrainean, Egor Kuranov, găsit vinovat de ”tratamente crude aplicate unor civili” şi ”folosirea unor metode interzise într-un conflict armat”.

El a fost judecat cu privire la tiruri de mortier, în perioada 2018-2020, care au cauzat pagube materiale, răniţi şi moartea unui civil în regiunea Doneţk.

El a fost găsit vinovat şi de executarea unui civil, la Mariupol, în aprilie 2022, în timp ce lupta în Regimentul Azov, alcătuir din naţionalişti ucraineni şi care s-a făcut cunoscut în apărarea oraşului.

Miercuri seara, Comitetul rus de anchetă a anunţat că separatiştii proruşi din regiunea Doneţk au condimant sub aceleaşi acuzaţii alţi doi militari ucraineni din Regimentul Azov, Pavel Artiomenko şi Anton Romaniuk, la 24 de ani de închsoare fiecare.

Ei au fost acuxaţi de faptul că au bombardat cu mortiere imobile locuite şi infrastructuri civile la mariupol, în februarie şi martie 2022.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.