Preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen se declară joi ”mulţumită” de faptul că a ajuns la un acord cu preşedintele chinez Xi Jinping asupra necesităţii unor relaţii comerciale mai echilibrate între Uniunea Europeană (UE) şi China, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Sunt mulţumită de faptul că am convenit cu preşedintele Xi că relaţiile comerciale ar trebui să fie echilibrate între noi”, a declarat într-o conferinţă de presă, la Beijing, Ursula von der Leyen, în urma unui summit UE-China.

Preşedintele chinez Xi Jinping a îndemnat ”să răspundem împreună provocărilor mondiale şi să acţionăm împreună pentru a promova stabilitatea şi prosperitatea în lume”, într-o întâlnire cu Ursula von der Leyen şi cu preşedintele Consiliului European Charles Michel, la Diaoyutai - vila de stat a Guvernului chinez la Beijing.

”China şi UE ar trebui să fie parteneri în cadrul unei cooperări reciproc avantajoase”, a declarat el, subliniind importanţa ”încrederii politice” între cei doi parteneri.

Charles Michel a dat asigurări, la rândul său, că UE doreşte ”o relaţie stabilă şi reciproc profitabilă cu China”.

Însă, ”foarte natural, ne vom promova azi valorile europene, inclusiv drepturile omului şi democraţia”, a dat el asigurări.

Summitul - prima întâlnire faţă în faţă de peste patru ani - intervine într-un moment de reluare a schimburilor diplomatice între Bruxelles şi Beijing după pandemia covid-19, care a izolat China de restul lumii.

Mai mulţi comisari europeni au efectuat în ultimele luni vizite în China, pentru a relua dialogul în persoană.

TAIWAN

Preşedintele Consiliului European Charles Michel şi-a exprimat joi speranţa ca China să fie conştientă de ”consecinţele grave” ale unei escaladări în Strâmtoarea Taiwan sau în marea Chinei de Sud.

”Suntem îngrijoraţi de tensiunile tot mai mari din Strâmtoarea Taiwan şi de la marea Chinei de Sud”, a declarat el într-o conferinţă de presă, după ce s-a întâlnit cu oficiali chinezi la Beijing.

”Vreau să cred că China este deplin conştientă de consecinţele grave ale oricărei escaladări în această regiune”, a insistat el.

”REECHILIBRARE”

Exită numeroase subiecte de disensiune între UE şi primul său partener economic, indiferent că este vorba despre un important deficit comercial sau Războiul din Ucraina - două subiecte în centrul discuţiilor de joi.

Ursula von der Leyen şi-a reierat, într-o întâlnire joi după-amiaza cu premierul chinez Li Qiang, îngrijorările cu privire la ”dezechilibrul” schimburilor comerciale.

”Trebuie să atacăm cauzele profunde ale acestei situaţii şi să gestionăm impactul care rezultă”, a subliniat ea.

Deficitul comerical al UE cu China s-a dublat în doi ani şi a atins suma-record de 390 de miliarde de euro în 2022, potrivit preşedintei CE.

”Sperăm să putem vorbi despre reechilibrarea acestor relaţii economice. Credem că este important pentru noi, care vrem să ne dezvoltăm autonomia strategică, să reducem un anumit număr de dependenţe şi de vulnerabilităţi”, a subliniat la rândul său Charles Michel, care şi-a exprimat speranţa ”unei dezbateri deschise şi sincere în aceste subiecte”.

Obiectivul Chinei în cadrul summitului cu UE este ”să-şi protejeze imaginea de actor mondial şi să-i asigure pe actorii europeni de orientarea pe care o ia economia chineză”, apreciază un analist de la grupul de reflecţie cu privire la China Merics, Grzegorz Stec.

Însă cu doar câteva zile înainte de acest summit, China a aflat o veste proastă - retragerea Italiei din Noile Drumuri ale Mătăsii, declara AFP o sursă din guvernul lui Giorgia Meloni.

Acest proiect de infrastructură uriaş este criticat de opozanţii săi, care-l consideră drept un ”Cal Troian”, menit să obţină o influenţă politică.

Beijingul a denunţat joi ”denigrarea” proiectului său, lansat în 2019 de către Xi Jinping.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.