China a dat asigurări vineri că nu-i este frică să plătească preţul unui război comercial cu Statele Unite, după ce Donald Trump a dublat miza şi a ameninţat să vizeze importuri chineze în valoare de 100 de miliarde de dolari, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ameninţările reciproce au devenit aproape zilnice, săptămâna aceasta, de o parte şi de alta a Pacificului, Ministerul chinez al Comerţului reacţionând fără întârziere faţă de ultimele avertismente ale preşedintelui american, în pofida faptului că în China este zi de sărbătoare.

”Dacă Statele Unite ignoră opoziţia Chinei şi a comunităţii internaţionale şi insistă în măsurile lor unilaterale şi protecţioniste, China este pregătită să meargă până la capăt, indiferent care va fi preţul”, a avertizat Beijingul.

”Noi nu vrem un război comercial, dar nu ne e frică să purtăm unul”, a repetat Guvernul chinez într-un comunicat.

Cu câteva ore mai înainte, Donald Trump a ameninţat să impună noi taxe vamale importurilor chineze, dublând miza de la 50 la 100 de miliarde de dolari, în pofida unor îngrijorări ce apar în mediile de afaceri americane.

”Am cerut Departamentului Comerţului să examineze dacă 100 de miliarde de dolari suplimentari în tarife vamale ar fi adaptate, prin aplicarea articolului 301 (cu privire la proprietatea intelectuală), iar în acest caz să identifice produsele cărora le-ar putea fi impuse”, a anunţat preşedintele american într-un comunicat.

În pofida faptului că a decis în mod clar să amplifice presiunile cu un nivel, răspunzând cu aceeaşi monedă Beijingului - pentru moment este vorba doar despre ameninţări.

Reprezentantul american al Comerţului (USTR) Robert Lighthizer a notat într-un comunicat că, la fel ca măsurile de retorsiune comerciale anunţate pe 3 aprilie de către Statele Unite, ele vor intra în vigoare doar în urma unui proces de consultare publică.

Cu toate acestea, perspectiva unui război comercial real îi îngrijorează pe investitori, iar cursul Bursei a fost afectat în ultimele săptămâni.

”Preşedintele Trump propune un răspuns adecvat recentei ameninţări a Chinei de a impune noi tarife vamale. În urma unei anchete detaliate, USTR a găsit probe irefutabile potrivit cărora acţiunile nerezonabile ale Chinei ameninţă economia americană”, a continuat el.

USTR denunţă încă o dată practici chineze care ţin, potrivit americanilor, de jaful proprietăţii intelectuale a întreprinderilor ameriane ce vor să activeze în China, unde fac deja afaceri.

STATE PRO-TRUMP ÎN VIZOR

Răspinzând publicării marţi de către administraţia Trump a unei liste de produse importate din China, susceptibile să fie supuse unor noi taxe vamale, Beijingul a replicat printr-o listă vizând produse americane mai strategice - ca soia, automobile şi aeronautică, la un nivel echivalent primelor măsuri anunţate de Washington: 50 de miliarde de dolari.

Beijingul a avut grijă să-şi întocmească lista cu viitoare produse de taxat astfel încât să lovească cât mai dur regiuni care au votat în favoarea lui Donald Trump, potrivit unor experţi.

Acesta este un mod de a exercita un maximum de presiune asupra miliardarului, care dă asigurări că va candida la un al doilea mandat.

China a depus, de asemenea, plângere la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) cu privire la ”măsurile tarifare vizând produse chineze” pe care Statele Unite intenţionează să le introducă.

Donald Trump s-a lansat într-o luptă fără milă împotriva deficitului Statelor Unite, pe care-l consideră semnul slăbiciunii predecesorilor săi, ce au lăsat restul lumii să profite de pe urma Statelor Unite.

MOBILIZARE INTERNAŢIONALĂ

China este vizată în mod special. Deficitul comercial american - 375,2 miliarde de dolari în 2017 - faţă de Beijing l-a determinat pe Trump să le ceară conducătorilor chinezi să ”reducă, imediat, acest deficit cu 100 de miliarde de dolari”.

Ultimele date americane, publicate joi, arată că, de la începutul anului, deficitul bilateral în comerţul de bunuri a crescut cu peste 20%.

”Noi nu suntem într-un război comercial cu China, acest război a fost pierdut acum mulţi ani de către persoane proaste sau incoompetente, persoane reprezentând Statele Unite”, a apreciat Trump.

Ministrul chinez de Externe Wang Yi, aflat în vizită la Moscova joi, a îndemnat la o mobilizare internaţională contra Washingtonului.

”Comunitatea internaţională trebuie să se opună în ansamblul său unor astfel de acţiuni unilaterale şi încălcări ale regulilor, să apere în ansamblul său creşterea economiei mondiale şi să-i ajute pe cei care cred că le este permis totul să-şi regăsească bunul simţ”, a declarat Wang Yi într-o conferinţă de presă.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.