O femeie a murit, iar alte cel puţin trei persoane au fost date dispărute în urma unor alunecări de teren în sud-vestul Japoniei, o regiune afectată de ”cele mai puternice ploi înregistrate vreodată” în zonă, anunţă luni autorităţile şi agenţia naţională japoneză meteorologică, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Femeia, în vârstă de 77 de ani, a murit într-o alunecare de teren care i-a afectat casa, noaptea, în zona rurală Fukuoka, anunţă pompierii locali.

Soţul ei a fost găsit conştient şi a fost spializat.

Alte trei persoane au fost date dispărute în urmei aunei alenecări de teren care a afectat oraşul Karatsu, în prefectura Saga, care învecinează cu Fukuoka, au anunţat autorităţile locale.

”O alertă specială de ploi puternice a fost emisă de către municipalitatea prefeturii Fukuoka. Este vorba despre cele mai puternice ploi înregistrate vreodată în regiune”, a declarat presei Satoshi Sugimoto de la divizia de previziuni a Agenţiei Japoneze de Meteorologie (JMA).

”Este foarte posibil ca o catastrofă să fi avut deja loc. Situaţia este de natură să pună în pericol vieţi şi este necesar să se asigure siguranţa”, a subliniat el.

Consemne în vederea evacuării - care nu au caracter constrângător - au fost emise în anumite părţi ale prefecturilor Fukuoka şi Oita şi unor prefecturi vecine, care au deschis adăposturi pentru primirea persoanelor care se avcuează.

Japonia este afectată de obicei de anotimpul ploios, în perioada iunie-iulie, marcată de precipitaţii puternice care provoacă uneori la inundaţii puternice şi alunecări de teren sângeroase.

Unii cercetători estimează că modificările climatice intensifică riscul unor ploi puternice vîn Japonia şi în alte părţi, întrucât o atmosferă mai cladă reţine mai multă apă.

În 2021, 27 de persoane au murit într-o alunecare de teren devastatoare, în urma unor poli puternice, în staţiunea balneară Atami.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.