Cel puţin 26 de membri ai forţelor afgane au fost ucişi într-un atentat sinucigaş cu o maşină-capcană care a vizat o bază militară, duminică, în provincia Ghazni (est), potrivit unor ofciali, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am primit 26 de corpuri şi 17 răniţi, pentru moment. Toţi sunt membri ai forţelor de securitate”, a declarat pentru AFP directorul spitalului din Ghazni, Baz Mohammad Hemat.

Potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului afgan de Interne, Tareq Arian, kamikazele ”a folosit o maşină plină de explozivi”, în districtul Deh Yek, către ora locală 7.30 (5.00, ora României).

Un membru al Consiliului provincial din Ghazni, Nasir Ahmad Faqiri, a numărat 26 de victime şi 16 răniţi, precizând că ţinta era o bază a armatei afgane.

Atentatul nu a fost revendicat imediat, însă provincia Ghazni este teatrul unor confruntări armate neîncetate între forţele de ordine şi talibani.

Insurgenţii nu mai atacă forţe americane, în cadrul Acordului americano-taliban de la Doha, încheiat în februarie, însă şi-au intensificat violenţele vizând forţele afgane.

Ei le atacă zilnic în întreaga ţară, în pofida unor negocieri de pace între cele două tabere, în curs, la Doha.

Aceste negocieri au început la 12 septembrie, însă avansează foarte încet, din cauza unor neînţelegerii cu privire la regulile discuţiei. Cele două părţi nu s-au pus de acord nici asupra unui acord de încetare a focului.

ATENTAT LA BAMIYAN

Violenţele îi vizează, de asemenea, pe civili.

Marţi, cel puţin 14 civili au fost ucişi în centrul Afganistanului, după ce două bombe au explodat la Bamiyan, un oraş cunoscut după distrugerea unor statui ale lui Budha de către talibani, considerat unul dintre cele mai puţin periculoase din ţară.

Aceste explozii nu au fost revendicate.

În ultimele şase luni, talibanii au comis 53 de atacuri sinucigaşe şi 1.2500 de atentate, soldate cu 1.210 morţi şi 2.500 de răniţi în rândul civililor, a anuţat săptămâna trecută Ministerul afgan de Interne.

Gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) a revendicat, la rândul ei, atacuri sângeroase la Kabul, în ultimele săptămâni, dintre care două au vizat centre de educaţie, dar şi tiruri de rachetă, soldate cu peste 50 de morţi în rândul civililor.

Trupele americane continuă, în paralel, să plece din această ţară.

Washingtonul s-a angajat să retragă toate trupele din Afganistan până la jumătatea lui 2021, în schimbul unor garanţii în domeniul securităţii din partea talibanilor, potrivit acordului pe care l-au semnat.

În urma semnării acestui text, susţinerea aeriană acordată de către forţele americane forţelor afgane a scăzut în mod drastic.

Secretarul de Stat american Milke Pompeo s-a întâlnit cu Guvernul afgan şi cu talibanii - separat - la Doha, săptămâna trecută şi a îndemnat la reducere semnificativă a violenţelor şi laoaccelerare a negocieirlor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.