Rusia a lansat un atac masiv cu drone, în primele ore ale zilei de vineri, lovind infrastructura critică din vestul şi sudul Ucrainei şi distrugând case private şi clădiri comerciale din Harkov, al doilea oraş ca mărime din Ucraina, au declarat oficialii ucraineni, citaţi de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Forţele aeriene au declarat că au doborât 24 de drone "Shahed" din cele 40 lansate de Rusia, acesta fiind cel mai mare atac cu drone din ultimele săptămâni, care a vizat Harkovul, în nord-est, Odesa şi Herson, în sud, şi regiunea Lvov, de la graniţa Ucrainei cu Polonia, în vest.

O rachetă X-59 a fost, de asemenea, doborâtă, a precizat forţele aeriene.

"Ne dăm seama că, pe măsură ce se apropie iarna, teroriştii ruşi vor încerca să facă mai multe pagube. Vom răspunde inamicului", a declarat preşedintele Volodimir Zelenski în legătură cu atacul, adăugând că apărarea aeriană a fost activă în 10 regiuni diferite.

Oficialii spun că Ucraina se pregăteşte pentru o a doua iarnă de atacuri aeriene ruseşti asupra sistemului energetic, despre care avertizează că este mai vulnerabil decât anul trecut, deoarece are mai puţină capacitate excedentară şi puţine echipamente de rezervă.

Forţele aeriene au declarat că cele mai recente drone au fost lansate în mai multe valuri şi au zburat spre diferite regiuni în grupuri mici. Alertele aeriene din unele regiuni au durat câteva ore în timpul nopţii.

Maksîm Kozîţki, guvernatorul din Lvov, a declarat că o instalaţie de infrastructură a fost lovită de cinci ori în timpul atacurilor asupra regiunii sale, dar nu a dat detalii despre pagube. El nu a raportat victime.

În regiunea învecinată Ivano-Frankivsk, a fost lovită o instalaţie militară, a declarat guvernatoarea Svitlana Onişciuk.

Oleh Kiper, guvernatorul regiunii Odesa, a raportat o lovitură asupra unei instalaţii de infrastructură din regiunea sudică.

Oleh Sînehubov, guvernatorul regiunii Harkov, a declarat că dronele au lovit infrastructura civilă şi au provocat incendii în oraşul Harkov şi în apropierea acestuia. El a declarat că opt persoane, inclusiv doi copii, au avut nevoie de ajutor medical din cauza stresului acut.

Ministrul de interne Ihor Klîmenko a declarat că opt case private, o clădire cu trei etaje, mai multe maşini şi un atelier de reparaţii auto au fost avariate în timpul atacului asupra oraşului Harkov.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.