Şefa Executivului Hong Kongului Carrie Lam a anunţat miercuri că vrea să restabilească legea şi ordinea, într-un discurs susţinut în Parlamentul local (LegCo), în care erau prezenţi aproape numai deputaţi care susţin Beijingul, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Lam şi-a prezentat planurile cu privire la acest teritoriu semiautonom în discursul anual de politică generală, amânat mai bine de o lună.

Ea a fost somată să se ducă în China continentală pentru a se întâlni cu oficiali din Guvernul central.

”Una dintre cele mai urgente priorităţi este restaurarea ordinii constituţionale şi sistemul politic al Hong Kongului” după haos, a declarat Lam în faţa membrilor LegCo.

Fosta provincie britanică - în pofida faptului că ar trebui să se bucure de o foarte largă autonomie în virtutea principiului ”o ţară, două sisteme” - s-a confruntat anul trecut cu manifestaţii uriaşe şi adesea violente.

Calmul a revenit pe străzile Hong Kongului din cauza impunerii unor restricţii în lupta împotriva covid-19 - care limitează adunările - şi în urma adoptării, în iunie, de către beijing a unei legi dure a securităţii naţionale.

”Hong Kongul a suferit un număr fără precedent de lovituri”, a recunoscut ea, evocând tulburări sociale, contracţia economiei, pandemia covid-19 şi fapte care ”au ameninţat securitatea naţională”.

Pentru prima oară, aproape niciun deputat din opoziţie nu s-a aflat în sediul Parlamentului local.

În urmă cu două săptămâni, 15 deputaţi în favoarea democraţiei au demisionat în semn de protest faţă de demiterea a patru colegi de-ai lor, în urma unei rezoluţii a Parlamentului chinez, care permite revocarea oricărui legiuitor considerat o ameninţare la adresa securităţii naţionale.

De-acum aproape numai deputaţi loiali Beijingului fac parte din Parlamentul local, care era miercuri neobişnuit de calm.

În timpul manifestaţiilor de anul trecut, şefa Executivului desemnat de către Beijing a refuzat să-şi susţină discursul în LegCo.

Ea a difuzat atunci un discurs preînregistrat video, după ce a fost huiduită de către deputaţii în favoarea democraţiei, care i-au cerut să demisioneze.

Anul acesta, ea şi-a susţinut discursul fără invectivele obişnuite ale aleşilor opoziţiei.

Lam a anunţat că Guvernul urmează să prezinte proiecte de lege menite ”să îmbunătăţească depunerea jurământului” funcţionarilor şi ”să îmbunătăţească sistemul electoral”, fără să dea detalii.

Ea intenţionează, de asemenea, să consolideze ”educaţia patriotică” în vederea unei consolidări a sentimentului identităţii naţionale în rându tinerilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.