Cancelarul german Angela Merkel a anunţat duminică oficial, într-o conferinţă de presă, că va candida pentru al patrulea său mandat, la alegerile legislative de anul viitor, relatează DPA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Sincer, m-am gândit la această decizie în continuu (…), dar sunt pregătită să candidez din nou”, a spus ea.

Cancelarul a subliniat, însă, că această candidatură trebuie aprobată de CDU la consiliul din decembrie.

În pofida nemulţumirii electoratului faţă de politica sa deschisă faţă de migranţi, lidera conservatoare este considerată o forţă de stabilizare în Europa, pe fondul incertitudinii provocate de Brexit şi de victoria lui Donald Trump în alegerile din Statele Unite.

“Angela Merkel este un simbol al stabilităţii, încrederii”, a spus unul dintre politicienii de rang înalt din CDU, Julia Kloeckner.

“Cu modul său direct şi calm, ne-a condus în siguranţă prin crize financiare şi economice”, a adăugat ea.

Circa 55% dintre germani vor ca Merkel, al optulea cancelar al Germaniei după Al Doilea Război Mondial, să aibă un al patrulea mandat, în timp ce 39% sunt împotrivă, arată un sondaj Emnid publicat duminică.

În vârstă de 62 de ani, ea a ghidat Europa în timpul crizei din Zona euro, dar şi în faţa celui mai mare aflux de migranţi de pe continent după cel de-al Doilea Război Mondial. Ea şi-a câştigat respectul pe plan internaţional prin eforturile sale de a rezolva criza ucraineană, iar preşedintele american Barack Obama a descris-o săptămâna aceasta drept un aliat “extraordinar”.

După victoria lui Trump în SUA şi pe fondul ascensiunii partidelor de dreapta în Europa, unii analişti o consideră pe Merkel un bastion al valorilor liberale occidentale.

Însă, decizia sa de anul trecut de a deschide graniţele Germaniei pentru aproximativ 900.000 de migranţi, majoritatea din zonele de conflict din Orientul Mijlociu, i-a înfuriat pe mulţi alegători.

Partidul său a avut rezultate slabe la alegerile regionale din ultimul an, în timp ce formaţiunea antiimigranţi Alternativa pentru Germania (AfD) a a urcat în preferinţele electoratului.

În septembrie, după o înfrângere grea suferită de CDU la Berlin, Merkel, umilă, a uimit ţara spunând că îşi doreşte să poată da timpul înapoi în privinţa crizei migranţilor. Ea s-a abţinut, însă, de la a spune că politica sa a fost o greşeală.

Merkel, care a crescut în Germania de Est, comunistă, este un fizician care a intrat în politică după căderea Zidului Berlinului, în 1989. Ea este un negociator talentat, dar poate fi şi foarte dură.

Femeie protestantă într-un partid dominat de bărbaţi catolici, cel puţin când a devenit liderul CDU, în 2000, Merkel nu şi-a construit niciodată o bază de putere regională, dar, de-a lungul anilor, şi-a eliminat rivalii şi nu are nici un succesor evident.

Germania nu are o limită maximă de mandate pentru un cancelar. Dacă va obţine încă un mandat la conducerea Guvernului, ea ar putea deveni liderul german cu cel mai lung mandat. Recordul este deţinut în prezent de Helmut Kohl şi este de 16 ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.