Ministrul britanic de Externe Boris Johnson a fost îndemnat de parlamentari conservatori să demisioneze miercuri, după ce a făcut o nouă gafă, declarând că Libia ar putea atrage turişti şi investitori cu condiţia să ”se debaraseze de cadavre”, relatează AFP şi The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Boris Johnson, care a efectuat în august o vizită în Libia - o ţară aflată în haos şi devastată de confruntări între miliţii rivale după îndepărtarea de la putere şi moartea fostului dictator Muammar Gaddafi în 2011 şi de lupta împotriva unor grupări jihadiste afiliate Statul Islamic - a spus că întreprinderile britanice vor să investească în oraşul Sirt.

”Ele au strălucita ambiţie să facă din Sirt viitorul Dubai”, a declarat şeful diplomaţiei marţi seara, la Congresul anual al conservatorilor, la Manchester, în nord-vestul Angliei, evocând ”nisipul alb, frumuseţea mării” şi ”tinerele locuitoare strălucitoare” ale oraşului.

”Dar trebuie ca mai înâi să se debaraseze de cadavre”, a adăugat el, după care a izbucnit în râs, provocând jena audienţei.

Vicepremierul britanic Damian Green, colegul său de Cabinet, a deplâns miercuri aceste declaraţii.

”Boris şi toţi politicienii ar trebui să fie întotdeauna sensibili în folosirea vocabularului”, a declarat el pentru postul de radio BBC 4.

Deputata conservatoare Heidi Allen a scris într-un mesaj postat pe Twitter că Johnson ”trebuie să fie demis pentru asta”, iar colega ei Sarah Wollaston s-a declarat ”copleşită”.

Volubilul Johnson, în vârstă de 63 de ani, şi-a câştigat reputaţia unuia care face gafe - şi o capacitate de invidiat de a le ”supravieţui” politic - în îndelungata sa carieră.

El i-a jignit pe membriii Commonwealthului catalogându-i drept “piccaninnies” (copii mici de culoare) şi a făcut o paralelă între conflictele interne din Partidul Conservator cu ”orgiile canibale şi asasinatele din Papua Noua Guinee”.

Multă lume a fost surprinsă atunci când premierul Theresa May l-a numit ministru de Externe.

Libia este împărţită în prezent între parlamente, guverne şi miliţii rivale cu sedii disticnte în est şi în vestul ţării.

Johnson a vizitat această ţară în două rânduri, anul acesta, în cadrul unor eforturi britanice de a-i încuraja stabilitatea.

El şi-a apărat miercuri declaraţiile şi a acuzat ”persoane care nu cunosc şi nu înţeleg Libia (că) vor să se joace de-a politica cu realitatea teribil de periculoasă din Sirt”, unde autorităţile sunt nevoite să îndepărteze cadavre minate ale unor luptători din cadrul Statului Islamic.

Johnson a fost dur criticat recent după ce şi-a prezentat viziunea cu privire la Brexit, foarte diferită de cea a Theresei May, şefa Guvernului din care face parte.

El i-a asigurat pe delegaţii la Congres că susţine ”fiecare silabă” a planului premierului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.