Cinci persoane au fost ucise miercuri, iar alte 51 au fost rănite în atacul cu maşină-capcană împotriva unui comisariat în sud-estul cu populaţie majoritar kurdă al Turciei, potrivit unui nou bilanţ, la o zi după alt atac sângeros la Istanbul, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un bilanţ anterior anunţa trei morţi - un poliţist şi doi civili - şi 30 de răniţi.

Aceste două atacuri au fost comise în contextul în care ţara se confruntă, în ultimii ani, cu o serie de atacuri legate de jihadişti sau de reluarea conflictului kurd în care au fost ucise zeci de persoane şi care au slăbit puternic turismul, un sector-cheie al economiei turce.

Cinci persoane, inclusiv doi poliţişti, au fost ucise în explozia unei-maşini capcană în faţa cartierului general al Securităţii de la Midyat, în provincia Mardin, potrivit agenţiei de presă proguvernamentale Anatolia.

Puternica deflagraţie a avariat faţada clădirii cu mai multe etaje, potrivit unor imagini difuzate de posturi turce de ştiri, în care apare un fum negru ridicându-se din clădire.

Întrebat în acest sens de presă, la Istanbul, premierul Binali Yildirim a atribuit atacul "organizaţiei criminale PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan)".

Însă un purtător de cuvânt al preşedinţiei turce, Ibrahim Kalin, a declarat ulterior, la Ankara, că este prea devreme să se stabilească vinovaţii şi a insistat asupra necesităţii "adunării tuturor elementelor".

Atacul nu a fost revendicat, însă PKK şi grupări afiliate au comis în ultimele săptămâni mai multe atacuri asemănătoare asupra forţelor de securitate în sud-estul Turciei.

Yildirim a asistat, la Istanbul, împreună cu mai mulţi oficiali de rang înalt, la o rugăciune în memoria poliţiştilor ucişi cu o zi înainte în cel mai mare oraş turc.

După rugăciune, mulţimea adunată la Moscheea Fatih, aflată în apropiere de locul atacului de marţi, a scandat "martirii sunt morţi, patria este indivizibilă!".

Un semn al atmosferei tensionate din Turcia, Kemal Kiliçdaroglu, liderul CHP, principalul partid de opoziţie, a fost huiduit şi etichetat drept "criminal" în timpul ceremoniei, potrivit presei turce.

Kiliçdaroglu a declarat că un manifestant a aruncat cu un cartuş de pistol în el.

Detonarea unei maşini-capcană marţi, la trecerea unui autobuz al poliţiei, a ucis 11 persoane, între care şase poliţişti, într-un cartier foarte aglomerat din Istanbul.

Prelate şi steaguri turce au fost agăţate de clădiri pentru a masca avariile, iar comercianţi măturau în faţa buticurilor, a constat miercuri un jurnalist AFP.

Nici acest atac nu a fost revendicat, însă preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a arătat cu degetul PKK. Împotriva "teroriştilor" care ameninţă Turcia, "mii de eroi" sunt pregătiţi să-şi "apere poporul şi patria cu preţul vieţii", a declatrat el miercuri la Ankara.

Turcia face parte din coaliţia antijihadistă condusă de Statele Unite şi a fost vizată anul acesta de mai multe atacuri sinucigaşe atribuite grupării Statul Islamic, în care au fost ucişi 15 turişti.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.