Preşedintele american Joe Biden le-a dat asigurări omologului său ucrainean Volodimir Zelenski şi aliaţilor Statelor Unite în NATO din Europa de Est împotriva ameninţării unei ofensive militare ruse împotriva Ucrainei, în urma unui summit virtual cu Vladimir Putin, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Biden şi-a reiterat ”angajamentul de nezdruncinat” faţă de ”suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”, într-o convorbire la telefon - de o oră şi jumătate - cu Zelenski, a anunţat Casa Albă într-un comunicat.

Un oficial american de rang înalt a dat asigurări, într-o conferinţă de presă la telefon, că şeful statului american nu i-a făcut ”nicio concesie” omologului său rus.

Acest oficial s-a exprimat în urma unor informaţii de presă potrivit cărora Washingtonul ar exercita presiuni asupra Kievului să cedeze o parte a controlului asupra unor teritorii din estul Ucranei, ocupate de către separatişti proruşi.

”Nicio naţiune nu poate să oblige altă naţiune să-şi schimbe frontiera”, a subliniat această sursă.

Joe Biden a evocat, în convornirea sa telefonică cu Volodimir Zelenski susţinerea sa a acordurilor de la Minsk care se află în prezent în impas şi care ar fi trebuit să pună capăt conflictului din Donbas, în estul Ucrainei.

Preşedintele american este pregătit să susţină, potrivit Casei Albe, ”măsuri proprii încurajării încrederii” în acest prces politic.

Joe Biden le-a promis, în altă convorbire la telefon, celor nouă state membre NATO din Europa de Est ”să continue o consultare strânsă şi o coordonare” şi a subliniat ”necesitatea unei poziţii unite” în cadrul Alianţei Nord-Atlantice.

Volodimir Zelenski a salutat ”susţnerea fermă” a Ucrainei de către Joe Biden.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.