Belgia a decis să expulzeze 21 de persoane care lucrează la Ambasada şi Consulatul Rusiei, suspectate de implicare ”în operaţiuni de spionaj şi de influenţare care ameninţă securitatea naţonală” belgiană, anunţă marţi şefa diplomaţiei belgiene Sophie Wilmès, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Decizii similare au fost anunţate marţi şi în alte ţări europene - Irlanda expulează patru diplomaţi ruşi, iar Olanda 17 persoane acreditate, pe care le cataloghează drept ”ofiţerir uşi de informaţii”.

Belgia şi Olanda procedează la aceste expulzări în mod coordonat, declară AFP cabinetul lui Sophie Wilmès.

Sophie Wilmès a anunţat expulzarea într-un mesaj postat pe Twitter, în urma unei declaraţii în acest sens în Parlamentul belgian.

Ea precizează că persoanele vizate au un termen de 15 zile să părăsească Belgia.

Este vorba despre membri ai personalului Ambasadei Rusiei la Bruxelles şi Consulatului Rusiei de la Antwepen (nord), potrivit aceleiaşi surse.

Guvernul belgian nu are competenţe asupra diplomaţilor acreditaţi la Uniunea Europeană (UE) şi NATO, insttuţii care au sediul la Bruxelles.

În Olanda, cele 17 expulzări au fost decise în cadrul politicii securităţii naţionale olandeze.

Guvernul olandez a decis să expulzeze aceste persoane ”din cauza ameninţării la adresa securităţii naţionale pe care o reprezintă acest grup” de ofiţeri de informaţii şi ”atitudinii Rusiei în sensul larg al prezenţei indezirabile a acestor ofiţeri de informaţii”, a anunţat Ministerul olandez de Externe.

După plecarea acestor 17 persoane, în Olanda urmează să rămână 58 de diplomaţi ruşi, potrivit agenţiei olandeze de presă ANP.

Alte ţări, între care Statele Unite, Polonia şi ţările baltice au anunţat că au expulzat agenţi de informaţii ruşi după invazia Ucrainei de către forţe ruse la 24 februarie.

Moscova a anunţat marţi expulzarea a zece diplomaţi din ţările baltice, ca măsură de retorsiune, în urma unor măsuri similare vizând reprezentanţi ai Rusiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.