Belgia ar putea amâna procesul de renunţare la energia nucleară. Planul iniţial prevedea închiderea centralelor nucleare până în 2025, însă invazia rusă a Ucrainei a forţat coaliţia de la guvernare să modifice strategia. Un nou proiect de lege care urmează să fie aprobat până la finalul lunii martie are scopul de a prelungi durata de funcţionare a celor mai noi două reactoare cu până la 10 ani, potrivit Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Energiei, Tinne Van der Straeten, a prezentat, miercuri, o notă membrilor cabinetului, despre care serviciul public de radiodifuziune RTBF a precizat că se referă la un proiect de lege care urmează să fie aprobat până la sfârşitul lunii martie. Scopul proiectului de lege este să prelungească durata de funcţionare a celor mai noi două reactoare cu până la 10 ani.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Energiei a declarat joi că Van der Straeten a precizat opţiuni în nota sa şi că nicio decizie nu este iminentă.

Se aşteaptă ca ministrul belgian al Energiei să stabilească, vineri, un plan de reducere a dependenţei Belgiei de combustibilii fosili, în special cei proveniţi din Rusia. Planul prevede o creştere a numărului de parcuri eoliene offshore, mai multe panouri solare şi o reducere a încălzirii cu gaze şi petrol, până în 2026.

Decizia Belgiei de a renunţa la energia nucleară s-a bazat iniţial pe o trecere la gaze naturale, inclusiv pe o centrală pe gaz care urma să fie construită chiar la nord de Bruxelles, deşi aprobarea nu era sigură.

Coaliţia guvernamentală a decis la sfârşitul anului 2021 că va aştepta până la jumătatea lunii martie pentru a vedea dacă va fi acordată aprobarea. În caz contrar, va lua în considerare alte opţiuni.

Cele două reactoare a căror durată de funcţionare ar putea fi prelungită sunt reactorul de 1.038 megawaţi de la uzina Tihange (estul Belgiei) şi reactorul de 1.039 megawaţi de la uzina Doel (lângă Anvers). Împreună, cele două reactoare acoperă 35% din capacitatea totală de energie nucleară a ţării.


 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.