Rusia îşi pune ameninţările în practică şi a început să livreze ogive nucleare Belarusului, care se învecinează cu Uniunea Europeană (UE), a anunţat joi preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, în timp ce armata rusă se află într-o situaţie delicată în Ucraina, în aşteptarea unei contraofensive iminente a forţelor ucrainene, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Lukaşenko, care se afla la Moscova joi, la un summit regional, nu a fost în măsură să spună dacă armamentul respectiv se află deja în ţara sa, însă a declarat că omologul său rus Vladimir Putin - care a agitat această ameninţare în martie - i-a spus cu o zi înainte că a semnat decretul cu privire la acest transfer.

”Transferul încărcăturilor nucleare a început”, a declarat Lukaşenko, într-o înregistrare video difuzată pe Telegram.

Rusia nu a făcut, imediat, niciun comentariu.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat la 25 martie că Moscova urma să desfăşoare armament nuclear ”tactic” pe teritoriul Belarusului, o ţară care se învecinează cu Polonia, Lituania şi Ucraina, alimentând astfel temeri cu privire la o ecaladare a războiului din ultima.

Acest anunţ a fost denunţat puternic de către comunitatea internaţională, de către Occident mai ales, în contextul în care liderul de la Kremlin a evocat, de când şi-a luat cu asalt vecinul, în februarie 2022, posibilitatea unei recurgeri la arma atomică.

Opozanta în exil Svetlana Tihanovskaia a denunţat joi, pe Twitter, o ameninţare ”la adresa întregii Europe”.

”Atunci când vorbim despre arme nucleare tactice, majoritatea sunt la fel de puternice ca cea care a ucis 140,000 de oameni la Hiroshima”, a subliniat ea.

WAGNER PĂRĂSEŞTE BAHMUTUL

Pe teren, în Ucraina, gruparea paramilitară Wagner a început să transfere armatei ruse regulate poziţiile sale în oraşul devastat Bahmut (est).

Această operaţiune se deafăşoară într-un moment în care armata rusă se află într-o situaţie delicată, după ce a pierdut, potrivit ucrainenilor, 20 de kilometri păraţi la nord şi la sud de oraş.

”Suntem pe cale să retragem unităţile din Bahmut azi (joi). Până la 1 iunie, cea mai mare parte se va instala în baze din linia frontului”, a anunţat şeful Wagner, Evgheni Prigojin, într-o înregistrare video postată pe Telegram.

Adjuncta ministrului ucrainean al Apărării, Ganna Maliar, a confirmat că mercenarii Wagner le-au lăsat poziţiile lor trupelor regulate ruse ”la periferia bahmutului”.

Ea a precizat că forţele ucrainene deţin o poziţie în sud-vestul acestui orăşel industrial care a fost teatrul celei mai îndelungate şi sângeroase bătălii a ofensivei ruse.

Prigojin a evluat miercuri numărul morţilor în rândul grupării sale 10.000 de deţinuţi recrutaţi în închisori ruseşti şi la un număr similar - neprecizat - în rândul combatanţilor săi profesionişti.

Ucraina anunţă că mizează pe înaintarea sa în jurul acestui orăşel pentru a efectua o ”încercuire tactică”.

”Inamicul (rus) încearcă să ne oprească înaintarea pe flancuri prin tiruri de artilerie. El este pe cale de a consolida flancurile cu unităţi suplimentare”, a anunţat joi Maliar.

Forţele Aeriene ucrainene au semnalat, în cursul nopţii de miercuri spre joi, un nou atac rus cu 36 de drone de tip Shahed de fabricaţie iraniană asupra părţii de sud a Ucrainei - care au fost distruse toate.

Rusia ”continuă să terorizeze Ucraina” prin atacuri nocturne, a denunţat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pe Telegram.

Autorităţile ruse din Peninsula Crimeea, anexată în 2014 de Moscova, au anunţat că au doborât, la rândul lor, şase drone ucrainene în cursul nopţii de miercuri spre joi.

Armata rusă a anunţat că a trimis avioane de vânătoare pentru a împiedica, susţine ea, două bombardiere strategice americane să încalce frontiera rusă, deasupra Mării Baltice, pentru a doua oară în această săptămână.

PRESIUNI ASUPRA CHINEI

În Rusia, autorităţile s-au confruntat luni şi marţi cu cea mai importantă incursiune armată a unui grup de combatanţi, provenind din Ucraina, de la începutul conflictului.

Una dintre cele două organizaţii care au revedicat-o - Legiunea ”Libertatea Rusiei”, consideară ”teroristă” de către Moscova - a anunţat miercuri seara, pe Telegram, că a înregistrat doi morţi şi zece răniţi în cursul acestei incursiuni.

Moscova a anunţat că a ucis ”peste 70” de atacatori.

Pe plan diplomatic, Uniunea Europeană (UE) a cerut joi Chinei să-şi folosească influenţa asupra Rusiei, pentru ca aceasta să-şi retragă trupele din Ucraina.

Emisarul Beijingului Li Hui  fost primit la Bruxelles de către Enrique Mora, mâna dreaptă a şefului diplomaţiei europene, Josep Borrell.

El urmează să se ducă vineri la Moscova.

”UE aşteaptă de la China, un membru permament al Consiliului de Securitate al ONU, să acţioneze în vederea retragerii imediate şi fără condiţii a tuturor forţelor ruse şi a tuturor echipamentelor militare ruseşti de pe întregul teritoriu ucrainean”, a subliniat într-un comunicat diplomaţia europeană.

La Paris, aproximativ 20 de reprezentanţi ai opoziţiei ruse în exil s-au reunit miercuri pentru a discuta despre ”deputinizarea” Rusiei, ca o condiţie prealabilă a înfrângerii forţelor Moscovei în Ucraina.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.