China şi-a apărat vineri acţiunile ”legitime” la Marea Chinei de Sud, în urma unor avertismente formulate de către Statele Unite, Japonia şi Filipine într-un summit trilateral organizat de Joe Biden la Washington, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-o avertizate destinată în mod clar Beijingului, preşedintele american, care a luat partea Manilei, s-a angajat joi, la Casa Albă, să apere Filipinele în cazul unui ”atac” la Marea Chinei de Sud.

Aceste declaraţii, pe care le-a făcut într-un summit fără precedent cu premierul japonez Fumio Kishida şi preşedintele filipinez Ferdinand Marcos, intervin după o serie de incidente în această regiune maritimă situată între China şi Filipine.

”China se opune ferm oricărui comportament care provoacă şi planifică conflicte şi aduce atingere securităţii şi intereselor strategice ale altor ţări”, a reacţionat vineri o purtătoare de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, Mao Ning.

”Acţiunile Chinei la Marea Chinei de Est şi Sud sunt legitime, legale şi ireproşabile”, a declarat ea într-o conferinţă de presă obişnuită

Concret, Joe Biden a declarat că ”orice atac împotriva unui avion, unei nave sau forţelor armate filipineze” în această zonă ”va declanşa punerea în apliare a unui tratat de apărare reciprocă” care leagă Washingtonul şi Manila.

În ultimele luni, tensiunile dintre China şi Filipine, care contestă tot mai ferm revendicări teritoriale ale Beijingului, au atins niveluri neegalate de mai mulţi ani.

”ATAC GRATUIT”

China revendică o mare parte a insulelor de la Marea Chinei de Sud în numele unor raţiuni istorice.

Alte ţări riverane, ca Vietnamul, Filipinele, Malaysia şi Brunei au de asemena pretenţii, care uneori se suprapun.

Beijingul îşi susţine pretenţiile de suveranitate printr-o consolidare prin rambleiere a unor insule şi recife asupra cărora deţine controlul.

El construieşte pe acestea instaşaţii civile şi piste de aterizare care pot fi folosite de avioane militare.

”Angajamentul Statelor Unite faţă de securitatea Japoniei şi Filipinelor este de nezdruncinat”, a dat asigurări Joe Biden, care a ţesut o reţea de alianţe în regiunea Asia-Pacific cu scopul de a înfrunta ascensiunea în putere chineză.

El a evocat obiectivul împărtăşit al unei regiuni Asia-Pacific ”libere, deschise, prospere şi sigure”, o expresie prin care americanii evocă proiecte chineze pa care Washingtonul le condideră ameninţătoare.

Evocând declaraţii care vizau Beijingul la acest summit trilateral, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei chineze Mao Ning a declarat că ”dacă acesta nu este un atac gratuit la adresa Chinei, atunci ce este?”.

”Noi ne opunem ferm construirii în regiune a unor mici clici închise care-i exclud pe ceilalţi”, a subliniat ea.

TENSIUNI RECURENTE

O serie de incidente au izbucnit între Beijing şi Manila de la sfârşitul lui 2023 în apropierea unor recife revendicate.

Coliziuni între nave chineze şi filipineze auavut loc în apropierea mai multor recife.

Filipinezii au denunţat ”acţiuni agresive” ale Chinei.

La rândul său, Beijingul a acuzat forţele filipineze, susţinute cu regularitate de Washington, de faptul că au lovit ”voit” o navă chineză, cu scopul de a provoca un incident, după ce au ”pătruns” în zonă.

Joe Biden a anunţat că Statele Unite, Filipinele şi Japonia urmează să-şi ”aprofundeze legăturile în domeniul securităţii maritime”.

”Bineînţeles, Japonia şi Filipinele pot categoric să dezvolte relaţii normale cu alte ţări”, a declarat vineri Mao Ning.

”Însă ele nu trebuie să introducă în regiune (o logică a) confrunătrii între tabere şi încă şi mai puţin să se angajeze într-o cooperare trilaterală în detrimentul intereselor altor ţări”, a subliniat ea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.