Înalta Autoritate a Sănătăţii (HAS) a dat luni undă verde vaccinării copiilor, precizând într-un aviz că părinţii care doresc îşi pot vaccina copiii cu vârsta cuprinsă între cinci şi 11 ani la punerea la dispoziţie a dozelor de vaccin pediatric, relatează Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

HAS propune o vaccinare cu prioritate a elevilor în vârstă de până la 12 ani în vederea completării rapide a campaniei de vaccinare a copiilor în vârstă de peste 12 ani.

Ea anunţă că vaccinarea este necesar să aibă loc în urma unui ”TROD serologic”, în absenţa unor antecedente cunoscute şi documentate ale covid-19, cu scopul limitării administrării vaccnului anticovid într-o singură doză, în cazul unui test pozitiv.

Vaccinarea cu rapelul urmează să aibă loc după 21 de zile.

O expertă de la HAS, Lise Alter, a subliniat într-o conferinţă de presă că raportul dintre beneficii şi riscuri rămâne pozitiv în cazul copiilor, deoarece, deşi se îmbolnăvesc grav în mod rar, ”80% dintre formele grave s-au înregistrat la copii fără comorbidităţi”.

Or ”apariţia variante omicron a SARS-CoV-2, mai contagioasă, poate conduce la o creştere a formelor grave la copii, avertizează ea.

Potrivit testelor clinice efectuate de laboratorul american Pfizer, vaccinul destinat copiilor cu vârsta cuprinsă între cinci şi 11 ani are o eficienţă de 90% împotriva formelor simptomatice ale bolii, a insistat ea.

HAS a studiat date de farmacovigilenţă cu privire la 100 de milioane de copii în vârstă de până la 14 ani, vaccinaţi în lume, dintre care peste şapte milioane în Statele Unite, la copii în vârstă de până la 12 ani, în vederea efectelor secundare.

Aceste date sunt ”încă limitate, dar asigurătoare pe termen scurt”.

Au avut loc ”aproximativ 30 de evenimente nedorite grave”, inclusiv trei accidente neurologice de tip AVC, două miocardite, o reacţie anafilactică, un stop cardio-respirator şi o moarte.

”Aceste date privesc şi copiii cu comorbidităţi”, precizează Lise Alter.

Moartea ”a avut loc în circumstanţe foarte particuare”, la un copil ”cu boli foarte grave”, spune ea.

Comitetul Naţional francez Consultativ de Etcă (CCNE) a dat vineri un aviz favorabil vaccinării acestei categorii de vârstă.

Vaccinarea urmează să înceapă miercuri după-amiaza ”dacă totul merge bine”, a declarat în weekend, la postul de radio France Inter, ministrul francez al Sănătăţii Olivier Véran.

”Comitetul de Orientare a Strategiei Vaccinării al prof. Alain Fischer urmează să-şi prezinte concluziile la 22 decembrie, după ce consultă datele americane în viaţa reală cu privire la vaccinarea cu un «booster» a două milioane de copii americani, ceea ce ne va permite să dispunem de toate informaţiile, să le comunicăm transparent şi să oferim asigurări”, a subliniat Olivier Véran.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.