Decizia democraţilor de a-l audia pe fostul său avocat Michael Cohen chiar în ziua summitului americano-nord-coreean la Hanoi se află, probabil, la originea eşecului acestei reuniuni, care s-a încheiat fără un acord sau o declaraţie comună prevăzute iniţial, apreciază şeful statului american Donald Trump, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ca democraţii să interogheze în şedinţă publică un mincinos şi un fraudator dovedit, chiar în momentul în care se ţinea un foarte important summit cu nord-coreenii este, fără îndoială, un nou punct josnic al politicii americane, iar asta poate să fi contribuit” la ”ieşirea” sa de la summitul de la Hanoi, a scris preşedintele american luni pe Twitter.

”Nu s-a mai întâmplat aşa ceva când un preşedinte este în străinătate. Este o ruşine!”, a adăugat el.

La 27 şi 28 februarie, la Hanoi, Donald Trump a participat la a doua sa întâlnire cu numărul unu nord-coreean Kim Jong Un, după cea de la 12 iunie, într-o încercare de a găsi un acord de ”denuclearizare” a pesninsulei coreene, în schimbul unei relaxări a sancţiunilor impuse Phenianului.

În paralel, la Washington, fostul avocat personal al lui Trump, Michael Cohen, era audiat în Congres, într-o comisie din cadrul Camerei Reprezentanţilor, în care k-a acuzat pe preşedintele american că este un ”rasist”, un ”impostor” şi un ”escroc”.

Fostul avocat al lui Trump a dat asigurări că preşedintele a ordonat să se negocieze un proiect imobiliar la Moscova, în timp ce se afla în campanie pentru fotoliul de la Casa Albă şi că dădea asigurări în public că nu are niciun interes de afaceri în Rusia.

La Hanoi, Trump a decis să iasă brusc de la summit. El a catalogat acuzaţile lui Cohen, în conferinţa sa de presă de după reuniune, drept minciuni şi a criticat decizia ca această audiere să aibă loc în timp ce el se afla în străinătate.

”Am încercat să mă uit cât am putut”, a declarat Trump despre această audiere. ”N-am putut să mă uit prea mult, pentru că eram foarte ocupat, dar cred că ţinerea unei false audieri ca asta, neapărat în timpul unui summit important, este cu adevărat un lucru teribil”, a apreciat el.

Summitul, care a început miercuri, s-a terminat brusc a doua zi, iar cele două tabere s-au despărţit fără să publice declaraţia comună prevăzută iniţial.

”Uneori trebuie să ieşi” de la negocieri, declara locatarul Casei Albe, precizând că negocierile s-au împotmolit în problema sancţiunilor economice impuse Nordului din cauza programelor sale nuclear şi balistic interzise.

Dat afară din barou, Michael Cohen a fost condamnat, în decembrie, la trei ani de închisoare, după ce a fost găsit vinovat de sperjur în Congres şi de încălcarea legislaţiei finanţării campaniilor electorale - infracţiuni pe care afirmă că le-a comis pentru a-l proteja pe Donald Trump - şi de fraudă fiscală.

Cohen urmează să fie încarcerat la 6 mai.

În audierea sa, el a depus o mărturie copleşitoare la adresa fotului său şef. Preşedintele Trump ”este un rasist. Este un escroc. Este un trişor”, a declarat Cohen în Congres.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.