Armata rusă lansează vineri un ”exerciţiu tactic” - cu 400 de militari - în Belarus, la frontiera Ucrainei, în pofida unor negocieri vizând să scadă tensiunile între Kiev şi Moscova, pe care Occidentul o acuză de pregătirea unei agresiuni militare, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministerul rus al Apărării anunţă într-un comunicat că 400 de militari iau parte vineri la un ”exerciţiu tactic” în regiunea de sud a Rostovului, la frontiera cu Ucraina.

Aproxmativ 70 de vehicule mlitare, inclusiv tancuri, dar şi drone, urmează să fie folosite în aceste manevre militare, în care militarii se antrenează în ”misiuni de luptă”, precizează ministerul.

Aceste exerciţii au loc într-un context de tensiuni puternice privind Ucraina, la frontiera căreia Rusia a comasat peste 100.000 de militari şi armament greu.

Statele Unite acuză Moscova de pregătirea unei invazii iminente a Ucrainei, acuzaţii pe care Rusia le dezminte, însă condiţionează o dezescaladare de o listă de revendicări pe care Occidentul le respinge drept ”inacceptabile”.

Rusia cere garanţii care să excludă orice viitoare aderare a Ucrainei la NATO.

Mai multe sesiuni de negocieri vizând o soluţionare a acestei crize au eşuat, până în prezent, să reducă tensiunile.

Rusia şi-a multiplicat, din contră, demonstraţiile de forţă în ultimele zile.

Câteva zeci de mii de militari ruşi au lansat joi exerciţii de mare amploare în Belarus, o ţară care se învecinează cu Ucraina, care durează până la 20 februarie.

Ministerul rus de Externe a anunţat tot vineri că au avut loc manevre navale la Marea Neagră.

Nave ruseşti au efectuat un exerciţiu de ”căutare şi distrugere de bastimente inamice”, a precizat ministerul.

Rusia a anexat Peninsula ucraineană Crimeea în 2014 şi-i susţine militar şi financiar pe separatişti proruşi care luptă, din acelaşi an, împotriva forţelor Kievului în Donbas.

Mai mulţi oficiali europeni au defilat în ultimele zile la Moscova şi la Kiev pentru a face tensiunile să scadă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.