Armata americană îşi recunoaşte responsabilitatea în uciderea a 12 civili, în 2021, toţi în Afganistan, potrivit unui raport al Pentagonului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Departamentul Apărării estimează că 12 civili au fost ucişi, iar alţi cinci răniţi în 2021, în operaţiuni militare americane”, se arată în acest raport anual, publicat marţi, solicitat de Congres începând din 2018, din care o parte este protejat de secretul apărării.

Toate aceste victime civile au fost ucise în Afganistan, se arată în partea publicată a raportului.

Pentagonul şi-a recunoscut deja responsabilitatea în moartea a zece membri ai unei familii - dintre care şapte erau copii - în operaţiunile de retragere haotică a Statelor Unite, la sfârşitul lui august 2021, la Kabul.

În partea publică a acestui raport se arată că un civil a fost ucis într-un atac american aerian la 8 ianuarie 2021, la Herat, iar altul la 11 august la Kandahar.

Doi civili au fost răniţi la 18 ianuarie, tot la Kandahar.

Armata americană mai recunoaşte că a rănit alţi trei civili la 1 ianuarie 2021, într-un atac aerian la Qunyo Barrow, în Somalia.

Pentagonul şi-a revizuit în acest raport bilanţurile din perioada 2018-2020 şi recunoaşte zece morţi şi 18 răniţi în plus, toţi în Siria.

ONG-uri publică cu regularitate bilanţuri cu mult mai mari ale atacurilor aeriene americane în teatre de război.

Organizaţia Airwars, care înregistrează victimele civle ale bombardamentelor aeriene în lume, estima în raportul său anual, pe care l-a publicat în mai, între 15 şi 27 numărul civililor ucişi în operaţiuni americane numai în Siria.

În ianuarie 2022, secretarul american al Apărării Lloyd Austin i-a somat pe militari să facă mai multe eforturi pentru a evita să facă victime civile în atacuri aeriene, după mai multe greşeli sângeroase care au pătat reputaţia armatei americane.

Protecţia civililor este un ”imperativ strategic şi moral”, subliniază Lloyd Austin într-o notă adresată lanţului de comandament militar american.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.