O primă încărcătură a unei noi tranşe de ajutoare militare americane destinate Ucrainei a ajuns la frontieră şi urma să fie predată armatei ucrainene, potrivit Pentagonului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Patru zboruri au sosit din Statele Unite în regiune cu echipamente”, a anunţat luni, sub protecţia anonimetului, un reprezentant de la Departamentul american al Apărării.

Un al cincilea zbor urma să sosească marţi, ”adică cinci zboruri în tot atâtea zile” după ce această nouă tranşă de ajutoare militare, în valoare de 800 de milioane de dolari, destinată Ucrainei a fost anunţată miercuri de către preşedintele american Joe Biden, a subliniat el.

Un purtător de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a subliniat că o primă încărcătură a ajuns în zonă la 48 de ore după semnarea decretului prezidenţial care autoriza aceste licrări de armament, o rapiditate ”fără precedent”.

Militari desfăşuraţi pe flancul de est al NATO de la începutul invaziei ruse urmează să înceapă ”în zlele următoare”, să formeze militari ucraineni în folosirea tunurilor de tip M777 Howitzer, piese de artilerie de ultmă generaţie, pe care Statele Unite au decis să le trimită pentru prima oară armatei ucrainene, a precizat Kirby.

”Aceste formări vor avea loc în afara Ucrainei”, a subliniat el.

”Un număr mic de ucraneni vor fi formaţi în privinţa (tunurilor de tip) Howitzer şi vor fi trimişi în ţară să-şi formeze colegii”, a precizat Kirby.

În pofida faptului că utilizarea acestor tunuri nu este fundamental diferită de cea a artileriei cu care este obişnuită armata ucraineană, aceste tunuri folosesc obuze de 155 de milimetri, folosite de către state membre NATO.

Ucraina dispune nuami de obuze de 152 de milimetri, de fabricaţie sovietică.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.