Arhivele Naţionale americane, însărcinate să păstreze documentele preşedinţilor americani, cer justiţiei americane să deschidă o anchetă împotriva lui Donald Trump, după ce au fost nevoite să se ducă în Florida să recupereze 15 cutii cu documente pe care fostul preşedinte republican le-a luat cu el când a plecat de la Washington, în ianuarie 2021, dezvăluie The Washington Post (WP), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Felul în care miliardarul şi-a gestionat arhivele prezidenţiale a fost pus în discuţe în mai multe rânduri în ultimele săptămâni.

Arhivele Naţionale au anunţat luni că au fost nevoite să se ducă în Florida pentru a recupera 15 cutii cu documente pe care Donald Trump le-a luat cu el când a plecat de la Casa Albă, la sfârşitul mandatului.

Între documentele din aceste cutii se află scrisori de la predecesorul său Barack Obama şi de la dictatorul nord-coreean Kim Jong Un.

În virtutea unei legi din 1978, preşedinţii americani sunt obligaţi să-şi trimită la Arhivele Naţionale e-mailurile, scrisorile şi alte documente de lucru.

Arhivele naţionale au dezvăluit tot săptămâna trecută că miliardarul obişnuia să-şi rupă unele dintre documentele de lucru - altă practică interzisă de legea din 1978.

Unele file de hârtie trimise Arhivelor au fost ”lipite cu scotch” de către ”însărcinaţi cu gestionarea documentelor Casei Albe”, iar altele au fost lăsate rupte, preciza instituţia.

Unele dintre aceste documente au fost trimise de către Arhivele Naţionale unei comisii parlamentare însărcinată să ancheteze cu privire la rolul lui Donald Trump în asaltul de la Capitoliu al susţinătorilor acestuia, la 6 ianuarie 2021.

Arhivele Naţionale şi Departamentul american al Justiţiei, contactate de AFP, nu au dorit să confirme şi nici să infirme o cerere a instituţiei de deschdere a unei anchete împotriva lui Donad Trump.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.