Arabia Saudită şi Iranul au convocat reprezentanţii misiunilor diplomatice suedeze în aceste ţări, pentru a denunţa autorizarea dată de Stockholm unor acte de profanare a Coranului, după ce Irakul a expulzat-o pe ambasadoarea suedeză şi şi-a rechemat reprezentantul în Suedia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”O notă de protest în care li se cere autorităţilor suedeze să ia toate măsurile imediate şi necesare pentru a pune capăt acestor acte ruşinoase” urma să fie înmânată însărcinatului cu afaceri suedez, a anunţat joi seara, întt-un comunicat, Ministerul saudit de Externe.

Irakul a ordonat joi expulzarea ambasadoarei suedeze şi şi-a chemat reprezentantul în Suedia, în urma unei noi profanări a Coranului, la Stockholm, o iniţiativă care a condus la luarea cu asalt a Ambasadei Suediei la Bagdad - incendiată de către manifestanţi.

Autorităţile irakiene au anunţat că suspendă licenţa gigantului suedez al telecomunicaţiilor Ericsson în Irak.

Altă ţără din regiune, Iranul l-a convocat joi seara pe ambasadorul Suediei la Teheran şi a îndemnat Stockholmul să nu mai autorizeze acte de profanare a Coranului.

”Condamnăm ferm profanarea repetată a Sfântului Coran (...) în Suedia şi considerăm Guvernul suedez responsabil de consecinţele provocării sentimentelor musulmanilor din întreaga lume”, a denunţat un purtător de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Nasser Kanani.

”Orice insultă a sanctuarelor religioase şi cărţilor sfinte, oriunde şi de către oricine, este condamnată”, a subliniat el.

Ministrul iranian de Externe Hossein Amir-Abdollahian a anunţat că i-a trimis o scrisoare secretarului general al ONU Antonio Guterres, în care condamnă profanarea Coranului şi îi cere ”să condamne imediat acest act şi să ia măsurile necesare de îndată, pentru a împiedica repetarea acestuia”.

Autorităţile iraniene au încemnat la manifestaţii - în întreaga ţară -, după rugăciunea de vineri, în vederea denunţării ”profanării Sfântului Coran”, potrivit televiziunii publice de televiziune.

În Liban, liderul mişcării şiite islamiste Hezbollah Hassan Nasrallah a cerut, joi seara, expulzarea ambasadoarei suedeze şi a îndemnat la manifestaţii.

”Este minimum necesar”, a subliniat liderul acestui puternic partid musulman şiit.

Organizaţia Cooperării Islamice (OCI) a denunţat un ”nou act provocator”.

Secretarul general al OCI, Hissein Brahim Taha, a îndemnat Stockholmul ”să înceteze să emită autorizaţii (în vederea unor adunări) unor grupări şi persoane extremiste”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.