Aproximativ 300 de militari urmează să fie desfăşuraţi în stradă, la Sydney, în zilele următoare, pentru a impune respectarea unei carantine în cel mai mare oraş australian, afectat de un val covid-19, au anunţat vineri autorităţile, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mick Fuller,, directorul Poliţiei statulu New South Wales - a cărui capitală este Sydney -, a cerut joi întăriri armatei, ”pentru a ne spori amprenta operaţională”.

Poliţia a anunţat vineri că va fi ”sprijinită de 300 de membri ai Forţelor Apărării australiene în zilele următoare, pentru a efectua operaţiuni de verificare la Sydney”.

Această misiune ar urma să înceapă luni seara, a precizat Mick Fuller.

Ea va consta în principal în operaţiuni din uşă în uşă în vederea verificării dacă persoanele plasate în carantină se află efectiv în carantină.

TOT MAI MULTE AMENZI

Această aglomeraţie cu cinci milioane de locuitori se află în a cincea săptămână de carantină - o măsură care ar urma să dureze până la sfârşitul lui august

Locuitorii au voie să iasă din casă doar pentru a face sport, pentru a se duce la muncă, dacă locul lor de muncă este considerat esenţial, din motive medicale sau pentru a face cumpărături.

Însă, de săptămâni de zile, parcurile şi promenadele sunt înţesate de locuitori care stau de vorbă cu prieteni sau care auieşit la o cafea.

Poliţia le aplică tot mai multe amenzi celor care încalcă restricţiile, iar desfăşurarea militarilor urmează să susţină acest efort.

Poliţia a apărat vineri această recurgere la armată, subliniind că o desfăşurare militară, anul trecut, a ”permis sporirea capacităţilor operaţionale, iar poliţia şi-a crescut controalele”.

SUTE DE CONTAMINĂRI ZILNICE

Australia a fost lăudată mult timp din cauza rezultatelor iniţiale în gestionarea pandemiei covid-19, datorate în principal unei închideri foarte stricte a frontierelor imensului continent-insulă.

Însă ea înregistrează în prezent sute de cazuri noi pe zi, care complică operaţiunile de urmărire a contaminărilor.

Acest număr poate părea nesemnificativ în comparaţie cu numărul mare de contaminări din alte ţări, însă el reprezintă o provocare în Australia, care a optat de mult timp în favoarrea unei strategii ”zero cazuri”.

Focarul de la Sydney pare să fi pornit de la un şofer nevaccinat, care transporta echipaje ale unor companii aeriene şi care a fost testat pozitiv la jumătatea lui iunie.

Statul New South Wales a anunţat joi 236 de cazuri noi de covid-19 în ultimele 24 de ore - un ”record” în acest val de contaminare.

Vineri se înregistrau ”doar” 170de contaminări, însă premierul statului, Gladys Berejiklian, a anunţat că se teme de ”o nouă creştere”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.