Fondul ONU pentru Copii (UNICEF) îndeamnă miercuri trupele irakiene şi luptătorii Statului Islamic care se înfruntă în bătălia pentru Fallujah să cruţe copiii, cei mai vulnerabili dintre zecile de mii de civili blocaţi de luptele pentru preluarea controlului asupra acestui oraş situat la vest de Bagdad, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Forţe guvernamentale irakiene - susţinute de atacuri aeriene ale coaliţiei antijihadiste conduse de Statele Unite şi forţe paramilitare alcătuite în principal din miliţii şiite - au lansat în urmă cu peste o săptămână o operaţiune militară cu scopul de a recuceri Fallujah, un oraş aflat sub controlul grupării extremiste de peste doi ani.

În cadrul acestei ofensive, în care forţele irakiene au luat săptămâna aceasta cu asalt sudul oraşului după ce au cucerit localităţi din jur, se estimează că peste 50.000 de persoane sunt blocate în acest oraş cu populaţie majoritar sunnită, situat la aproximativ 65 de kilometri vest de Bagdad.

UNICEF estimează că aproximativ 20.000 de copii sunt blocaţi împreună cu familiile lor în oraş şi avertizează că aceştia se confruntă cu o situaţie umanitară catastrofală şi riscă să fie recrutaţi cu forţa de Statul Islamic pentru a participa la lupte.

"Copiii care sunt recrutaţi cu forţa în lupte riscă să le fie puse în pericol vieţile şi viitorul, deoarece sunt obligaţi să transporte şi să folosească arme, să lupte într-un război al adulţilor", subliniază organizaţia într-un comunicat.

Agenţia ONU, consacrată îmbunătăţirii şi promovării condiţiei copiilor, îndeamnă "toate părţile să protejeze copiii din Fallujah" şi să "asigure o trecere sigură celor care vor să plece din oraş".

Fallujah a fost primul oraş important din Irak cucerit de Statul Islamic în 2014 şi este ultima mare zonă urbană din vestul Irakului aflată sub controlul grupării extremiste.

Luptători sunniţi deţin în continuare controlul asupra Mosulului (nord), cel de-al doilea cel mai important oraş irakian, dar şi asupra unor oraşe mai mici şi unor zone din vestul şi nordul ţării.

Bătălia pentru Fallujah urmează să se prelungească, deoarece Statul Islamic a avut la dispoziţie peste doi ani să-şi consolideze poziţia în oraş.

Bombe ar fi ascunse în tot oraşul, iar prezenţa civililor, folosiţi ca scuturi umane, limitează atacurile aeriene.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.