Apărarea antiaeriană ucraineană blochează în mare parte accesul armatei ruse în spaţiul aerian ucrainean, analizează un oficial american, însă puterea de luptă superioară a Rusiei are capacitatea de a copleşi apărarea ucraineană, avertizează el, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Forţele aeriene ruse evită spaţiul aerian ucrainean din cauza unei serii de sisteme antiaeriene, care afectează această superioritate aeriană a Rusiei, apreciază oficialul citat.

Rusia trimite 150-200 de avioane pe zi la luptă, care rămân practic în spaţiul aerian rus, potrivit acestui oficial.

Piloţii ruşi nu se aventurează adânc în spaţiul aerian ucrainean, de frica unor rachete de tip sol-aer, inclusiv sisteme de tip Stingers furnizate Ucrainei de către Statele Unite, dar şi altor sisteme antiaeriene mai mari.

Unele avioane intră scurt în spaţiul aerian ucrainean, în vederea unor atacuri, însă nu rămân mult timp şi nu oferă astfel o acoperire semnificatvă trupelor terestre ruse.

Apărarea antiaeriană ucraineană opreşte libertatea de manevră a Rusiei în spaţiul aerian, ”limitând” astfel eficienţa unor operaţiuni aeriene ruse, sublinia miercuri un purtător de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

Ucraina deţine, de asemenea, avioane de luptă operaţionale, care nu efectuează însă un număr semnificativ de misiuni de luptă.

Apărarea antiaeriană este asigurată, astfel, în principal de sisteme antiaeriene, care ridică o problemă Rusiei şi este mai eficient ca Ucrainei să-i fie livrate rachete antitanc şi antiaeriene, pledează sursa citată.

Rusia a pierdut 20-25 de elicoptere şi 15-20 avioane, estimează oficialul citat, dar şi sute de vehicule, inclusiv tancuri şi echipament blindat.

CNN estimează că Rusia a piedut aproximativ 8-10% dintre activele militare angajate în invazia Ucrainei.

Pentagonul a anunţat că nu susţine transferarea flotei de 28 de avioane poloneze de tip MiG-29 Ucrainei prin intermediul Statelor Unite.

Acest lucru ar oferi doar puţine avantaje armatei ucrainene, a argumentat miercuri John Kirby, însă ar reprezenta o escaladare a războiului rus.

În pofida avantajului puterii de luptă a Rusiei, ruşii nu au putut să o exploateze, potrivit oficialului citat.

Ucraina ripostează foarte eficient, cu echipe mici de infanterie uşoară, care atacă convoaie ruseşti mari, care se deplasează în general pe drumuri.

Armata ucraineană luptă pe teritoriul său şi are astfel avanatajul de a-l cunoaşte bine şi foloseşte populaţia locală drept ochii şi urechile sale.

Statele Unite deţin, de asemenea, probe anedoctice ale dezertării a unor militari ruşi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.