Cel mai grav accident aerian din ultimele decenii din Columbia a pus capăt unui parcurs desprins parcă din cărţile de poveşti pentru o echipă braziliană de fotbal, iar autorităţile încearcă acum să îşi dea seama ce a dus la prăbuşirea avionului închiriat în Anzi, provocând moartea a 71 de persoane, relatează Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Agenţia pentru Aviaţie Civilă a Columbiei a anunţat marţi că cele două cutii negre ale aeronavei British Aerospace au fost recuperate din resturile de fuselaj împrăştiate pe coasta muntelui şi sunt studiate deja de experţi.

Epava a fost păzită în cursul nopţii de marţi spre miercuri de militari.

Iniţial, autorităţile columbiene au anunţat că avionul a înregistrat o problemă la sistemul electric. Pe de altă parte, în zona unde se afla aeronava, care a declarat o urgenţă înainte de a dispărea de pe radare, ploua torenţial.

Autorităţile au declarat că nu exclud nici posibilitatea ca aeronava să fi rămas fără combustibil cu câteva minute înainte de a aterizat pe aeroportul Jose Maria Cordova, de lângă Medellin – ipoteză prezentată chiar de însoţitoarea de bord care a supravieţuit. Oficialii speră să poată discuta mai pe larg cu ea miercuri.

Înainte de a fi suspendat, site-ul LaMia a anunţat că foloseşte trei aeronave 146 Avro, fabricate de British Aerospace, care pot zbura pe o rază de circa 3.000 de kilometri – aproximativ distanţa dintre Santa Cruz şi Medellin.

Hans Weber, consilier al autorităţilor aeronautice americane, a declarat că distanţa pe care putea zbura aeronava trebuie verificată atent. El a notat că distanţa dintre oraşe este măsurată, de regulă, pe ruta cea mai scurtă, însă avioanele pot rareori să zboare în linie dreaptă, deoarece piloţii evită turbulenţe sau sunt nevoiţi uneori să schimbe cursul din diferite motive.

Ţinând cont de modelul avionului şi de faptul că era încărcat aproape la capacitate maximă, “aş fi îngrijorat că piloţii au acţionat, poate, la limită”, a subliniat Weber.

Un purtător de cuvânt al Agenţiei de Aviaţie Civilă din Bolivia, Cesar Torrico, aeronava a fost inspectată înainte de a decola către Columbia şi nu au fost înregistrate probleme.

“Nu putem exclude nimic. Ancheta este în curs şi vom aştepta rezultatele”, a spus preşedintele companiei LaMia, care deţinea aeronava, Gustavo Vargas.

Regiunea a fost zguduită de pierderea majorităţii membrilor echipei de fotbal Chapecoense, din sudul Braziliei, care pe parcursul a numai doi ani a intrat în prima ligă braziliană, după care s-a calificat într-unul dintre cele mai prestigioase turnee din America de Sud.

Aeronava, care a decolat de la Santa Cruz (Bolivia), transporta echipa pentru turul finalei Copa Sudamericana, împotriva echipei Atletico Nacional din Medellin. Douăzeci şi unu de jurnalişti brazilieni însoţeau echipa.

Federaţia sud-americană de fotbal a anulat toate meciurile programate, ca solidaritate, în timp ce echipele spaniole Real Madrid şi Barcelona şi-au întrerupt antrenamentele pentru un moment de reculegere. Principalele echipe braziliene s-au oferit să împrumute clubului jucători pentru sezonul următor.

Într-un gest impresionant, Atletico Nacional a cerut ca Chapecoense să fie declarată campioană.

Printre supravieţuitori se află trei jucători. Alan Ruschel ar fi în cea mai gravă stare. El va fi operat pentru fractură la coloana vertebrală. Coechipierii săi Helio Zampier şi Jakson Follmann au suferit de asemenea răni multiple, iar medicii au fost nevoiţi să îi amputeze piciorul drept lui Follmann.

Un jurnalist a fost operat de asemenea, iar doi membri ai echipajului, bolivieni, sunt în stare stabilă, au anunţat medicii.

Aeronava este deţinută de compania LaMia, înfiinţată în Venezuela, dar care şi-a transferat apoi activitatea în Bolivia, unde a primit autorizaţie în ianuarie. În pofida unei experienţe aparent limitate, compania are o relaţie strânsă cu mai multe echipe de fotbal sud-americane importante.

La începutul acestei luni, avionul care s-a prăbuşit i-a transportat pe Lionel Messi şi întreaga echipă naţională de fotbal a Argentinei din Brazilia în ţara lor, după un meci de calificare la Cupa Mondială.

LaMia ar fi transportat şi naţionalele Braziliei, Boliviei şi Venezuelei în ultimele trei luni, potrivit Flightradar24.com.

Cu puţin timp înainte de urcarea în avion, antrenorii echipei au acordat un interviu unei televiziuni boliviene, în care au lăudat compania LaMia, spunând că le-a adus noroc atunci când au zburat cu ea în Columbia, luna trecută, pentru sferturile campionatului, pe care le-au câştigat.

“Acum vom face această nouă călătorie şi sperăm să ne aducă noroc, la fel ca prima dată”, a spus Mauro Stumpf, unul dintre membrii staff-ului tehnic, pentru Gigavision TV.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.