Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, îşi reiterează îndemnurile adresate în iulie Guvernul de la Teheran să nu aibă încredere în eforturile angajate de către europeni cu scopul de a feri Iranul de sancţiuni americane, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Poziţia liderului suprem, la nouă luni după reuniunea sa cu membri ai Guvernului, arată că preşedintele iranian Hassan Rohani încearcă să salveze, împreună cu puterile europene, Acordul de la Vierna, încheiat în 2015, cu privire la dosarul nuclear iranian, în timp ce Khamenei nu este optimist cu privire la asemenea eforturi.

El lansează aceste avertismente, publicate pe site-ul său, la o săptămână după ce Hassan Rohani a refuzat să-i aprobe demisia ministrului de Externe Mohammad Javad Zarif, diplomatul care a negociat acordul nuclear.

”Europenii sunt răi. Sunt cu adevărat răi. Aş avea să le spun nişte lucruri europenilor, nu despre diplomaţia lor actuală, ci despre natura răuvoitoare a schimburilor comerciale cu Iranul de-a lungul secolelor trecute”, declara Khamenei în iulie.

El aprecia, de asemenea, că acordul din 2015 nu rezolva ”problemele economice” ale Iranului şi preconiza că mecansimul propus de către europeni în vederea menţinerii relaţiilor comerciale cu Teheranul nu reprezintă nici el o soluţie la dificultăţile economice.

”Nu legaţi economia iraniană de ceva ce nu controlăm”, continua el atunci.

Iranul şi şase mari puteri - Statele Unite, Rusia, China, Regatul Unit, Franţa (state membre permanente ale Consiliului de Securitate al ONU) şi Germania - au încheiat în iulie 2015, după mai bine de zece ani de negocieri, un acord în virtutea căruia sancţiunile internaţionale impuse Republicii islamice au fost ridicate treptat, în schimbul limitării de către Teheran a programului său atomic.

Însă, în mai, preşedintele american Donald Trump s-a retras din acord şi a reimpus sancţiuni americane Iranului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.