Adunarea Naţională, Camera inferioară a Parlamentului francez, a adoptat marţi prin vot, după doi ani de la invazia Ucrainei de către Rusia, o strategie a Guvernului de ajutare a Kievului împotriva Moscovei, relatează Le Journal du Dimanche (JDD).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un acord în domeniul securităţii între Franţa şi Ucraina, care prevede acordarea Kievului a unui ajutor în valoare de trei miliarde de dolari, a fost adoptat de către deputaţi, în pofida refuzului Partidului Rassemblement National (RN, extremă dreapta) de a participa la vot şi unei opoziţii a Partidului La France Insoumise (LFI, stânga radicală) faţă de text.

În total 471 dintre cei 572 de deputaţi au luat parte la vot, iar 372.

Planul a fost adoptat cu 372 de voturi la 99.

”Împotrivă” au votat atât deputaţi LFI, cât şi din cadrul Partidului Comunist (PCF), în dezacord cu orientarea Guvernului.

Premierul Gabriel Attal a avertizat, în faţa deputaţilor, la Palais-Bourbon, împotriva ”riscurilor” unei victorii a Rusiei,

El nu a ezitat să evoce ameninţări la adresa ”vieţii de zi cu zi a francezilor”.

O victorie rusă ar cauza o ”inflaţie alimentară până la puterea a zecea, o explozie a preţurilor energiei la puterea a zecea”, a declarat Gabriel Attal.

Preţurile ”energiei” ar fi de asemena dur afectate, a avertizat el.

RN a acuzat Guvernul de o ”instrumentalizare” a ”crizei” în scopuri ”electoraliste”, cu trei luni înaintea alegerilor europene, evocând astfel declaraţii controversate ale preşedintelui francez Emmanuel Macron.

Şeful statului francez a declarat că ”nu exclude” trimiterea unor trupe din Occident la sol în Ucraina.

”Fie suntem pro-Macron, fie suntem acuzaţi că suntem pro-Putin”, a acuzat şefa grupului grupului deputaţilor RN, Marine Le Pen.

LFI a denunţat o logică ”belicoasă”.

Deputatul LFI Arnaud Le Gall a apreciat că ”Franţa nu trebuie să se închidă într-o tabără occidentală atlantistă”.

LFI se opune aderării Ucrainei la Uniunea Europeană (UE) şi NATO.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.